Recepti 08. lipnja 2022.

Green Goddess: Imamo recept za zelenu salatu koja je osvojila TikTok

Green Goddess salata i umak foto: Shutterstock/Instagram @naturesfaremarkets
gastro postao gastro.24sata.hr
Izreži kupus i krastavce, nasjeckaj zeleni luk pa sve posluži s kremastim veganskim zelenim preljevom i tortilja čipsom – i stvorit će čistu čaroliju za nepce!

Kada neko jelo ponese naziv Green Goddess nema šanse da te ne zaintrigira, zar ne? Upravo je to jelo osvojilo TikTok zajednicu, a u doslovnom prijevodu znači 'zelena božica' jer je inspirirano kremastom zelenom teksturom. Za njega je 'kriva' blogerica Melissa Ben-Ishay koja je na svom blogu Baked By Melissa podijelila recept, a ostalo je - povijest.

Premda originalni recept uključuje inćune, zeleni luk, peršin, estragon, majonezu, kiselo vrhnje i vlasac - sve pomiješane u kremasti oštri preljev – ovaj recept nema puno zajedničkog s klasičnim, osim vlasca i zelenog luka. Nema inćuna, majoneze ili kiselog vrhnja, što ga čini potpuno veganskim! Preljev ima biljni, svježi, svijetao i pomalo pikantan okus, a garantira i sitost zahvaljujući nutritivnom kvascu.

 | Author: Shutterstock Green Goddess salata umak foto: Shutterstock

Sastojci koji će ti trebati za Green Goddess preljev

  • limun – sok od dva limuna daje svježinu i kiselost
  • maslinovo ulje – ekstra djevičansko maslinovo ulje pruža dobre masti
  • rižin ocat – za malo dodatnog okusa i nagovještaja slatkoće
  • ljutika – za slađi okus luka
  • češnjak – jer je češnjak
  • bosiljak – za onu biljnu svježinu koja se nalazi u pestu
  • špinat – za malo ekstra zelenog
  • prehrambeni kvasac – dodaje sirastu slast i vitamine B12
  • orasi – za dašak orašaste podloge
  • sol – za spajanje svih okusa i naglašavanje njihovih vrhunaca

Green Goddess salata recept

Sastojci za Green Goddess salatu:

  • 1 mali kupus sitno narezan na kockice ili zelena salata (prokulice ili zeleno povrće po želji)
  • 3 - 4 mala krastavca sitno narezana na kockice
  • 1 vezica zelenog luka narezanog na ploške
  • 1/4 šalice vlasca sitno narezanog

Sastojci za Green Goddess preljev: 

  • 2 limuna (sok)
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 žlice rižinog octa
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mala ljutika
  • 1 šalica svježeg bosiljka
  • 1 šalica špinata
  • 1/3 šalice nutritivnog kvasca
  • 1/4 šalice oraha
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. Svo povrće sitno nasjeckaj i stavi u veliku zdjelu.
  2. U blender ili procesor za hranu dodaj sastojke za preljev, prvo tekuće: limunov sok, maslinovo ulje, rižin ocat, pa ljutiku, listove bosiljka, špinat, nutritivni kvasac, orahe i sol. Blendaj dok smjes ne postane glatka.
  3. Dodaj dresing u zdjelu s povrćem narezanim na kockice i dobro promiješajte. Uživaj u salati bilo d aje jedeš samostalno, na tacosima, kao prilog uz proteine ​​ili uz tortilja čips!

Što je prehrambeni kvasac?

Prehrambeni ili nutritivni kvasac uzgaja se posebno za konzumaciju. Njegove stanice nisu žive, a jelima daje okus sira, orašastih plodova i pikantnost. Uzgojeni kvasac inaktivira se djelovanjem topline nakon čega se mrtve stanice kvasca skupljaju, ispiru, suše, mrve i pakiraju za distribuciju. Koristi se za izradu brojnih veganskih jela – od umaka od sira, u juhama, varivima i mnogim drugim jelima. Kao što mu ime govori, super je hranjiv, pun proteina, vitamina B i antioksidansa.

Savjeti više o Green Goddess salati

  • Kupus je super krepak i možeš ga pripremiti unaprijed, u hladnjaku može stajati dva do tri dana, samo ga dobro promiješaj prije posluživanja.
  • Ako ne voliš kupus neka ti baza bude nasjeckani kelj ili zelena salata.
  • Green Goddess preljev trebao bi zadržati svježinu poklopljen u posudi do tri dana u hladnjaku. Prije upotrebe obavezno ga promiješaj.
  • Ovo je vrsta salate koja ima nevjerojatan okus dan poslije jer će kupus upiti dressing. Salata od kupusa savršenog je okusa i nekoliko dana kasnije.
  • Ako imaš alergiju na orahe ili ih jednostavno ne voliš, možeš ih zamijeniti bilo kojim drugim orašastim plodovima ili ih u potpunosti izostaviti. Naš prijedlog drugih orašastih plodova: pekani, bademi, lješnjaci, makadamija, indijski oraščići, pinjoli, pistacije ili sjemenke suncokreta.
  • Rižin ocat je super ukusan, ali ako kod kuće imaš samo drugu vrstu octa, slobodno ga možeš zamijeniti. Neke dobre zamjene bile bi: bijeli vinski ocat ili jabučni ocat.
  • Ova salata je veganska, ali ako nemaš nutritivni kvasac kod kuće i nisi vegan, nutritivni kvasac možeš zamijeniti parmezanom.
  • Dodaj pileća prsa narezana na kockice ili izmrvljeni čvrsti tofu za nemasne proteine.
  • Dopuni ga prženim sjemenkama sezama za orašasti finiš.

Isprobaj i ove slasne salate:

 

Možda vas zanima... Grčka salata osvježit će i najtopliji dan Recepti salata, piletina Možda vas zanima... BAŠ ZA LJETO Brza hladna salata od piletine i povrća Recepti Šopska salata Možda vas zanima... UVIJEK OMILJENA Šopska salata gotova je za 5 minuta! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.