Maštaš o tome kako grickaš grčku salatu na obali Mikonosa ili Santorinija? Možda te ne možemo poslati na putovanje na sunčanu grčku plažu, ali te možemo naučiti kako napraviti savršenu grčku salatu. Naizgled slična šopskoj, grčka salata ipak je nešto drugačija, a dodatkom tjestenine ili bulgura lako se pretvara u glavno jelo.
Šopska ili grčka salata?
Kada pogledamo popis sastojaka, na prvi pogled nam se može činiti da su šopska i grčka salata dva ista jela. Ipak, postoji razlika. Rajčica, krastavci, paprika i feta sir sastojci su obje salate, no grčka salata sadrži još jedan dodatak - masline. U grčku salatu rado ćemo dodati i kolutiće ljubičastog luka, a češće ćemo vidjeti i feta sir nasjeckan na kockic0e dok je onaj u šopskoj nariban. Ako obožavaš masline, onda je grčka salata svakako odabir za tebe.
Grčka salata s tjesteninom ili bulgurom
Sama po sebi, grčka salata odličan je međuobrok, a rado ćemo ju pojesti i uz roštilj ili druga mesna jela. Isto tako, grčka salata lako postaje glavno jelo dodatkom ugljikohidrata. Na tebi je da odabereš što želiš dodati, a mi predlažemo integralnu tjesteninu, bulgur ili možda kvinoju kako bi uz zdravu dozu ugljikohidrata dobili i nešto više proteina za sitost. Kod pripreme, tjesteninu ili bulgur dodaj prije dodatka začina, dobro promiješaj i uživaj u rapsodiji okusa.
Grčka salata recept
Sastojci za grčku salatu:
- 4 rajčice
- 2 krastavca
- 1 paprika
- 1 glavica ljubičastog luka
- 15 crnih maslina
- 250 g feta sira
- 1 limun
- Maslinovo ulje
- Sušeni origano i bosiljak
- Po želji: tjestenina, bulgur, kvinoja, slanutak...
Priprema grčke salate:
- Rajčicu, krastavce i papriku operi i nareži na nešto veće kockice.
- Luk nareži na kolutiće.
- U zdjelici pomiješaj nekoliko žlica maslinovog ulja, sok jednog limuna, origano i bosiljak.
- Pomiješaj nasjeckanu rajčicu, krastavce, papriku i luk te masline i po želji dodaj tjesteninu, bulgur ili drugi dodatak.
- Mješavinu prelij smjesom maslinovog ulja, limuna i začina te sve dobro promiješaj.
- Feta sir možeš dodati na nekoliko načina. Osim što ga možeš narezati na kockice, možeš poslužiti jedan komad feta sira na samom vrhu salate te ga preliti maslinovim ulje i posipati začinima, baš kao što to rade Grci.
- Ostavi da se salata ohladi i odstoji oko 15 minuta prije posluživanja i uživaj u osvježenju.
Dobar tek!
Isprobaj i ove osvježavajuće salate: