Čudesan trik koji će posuđu vratiti prvotni sjaj

Shutterstock
Spomenuti sastojak sigurno imaš u svojoj smočnici!
Vidi originalni članak

Nije važno jesi li dobila ili kupila skup pribor za jelo i keramičko posuđe ili koristiš nešto jeftinije, ogrebotine će se s vremenom pojaviti na obje vrste posuđa. No, mjesta za strah i paniku nema. Veoma je jednostavno ukloniti ih i posuđu podariti sjajni novi 'stari' izgled s čarobnim rješenjem koje ti donosimo u nastavku teksta!

Cream of tartar ili vinski prašak za pecivo stabilizirajući je agens koji se koristi pri pripremi snijega od bjelanjaka. Kuhari ga koriste i kada rade slastice sa šećerom jer on spriječava stvaranje kristala. Također, još jedna zanimljiva činjenica je da ako vinski prašak pomiješaš sa sobodom bikarbonom dobivaš ni manje ni više nego - prašak za pecivo.

 

Genijalan trik za čišćenje drobilice za češnjak

 

No, sigurno se pitaš kako on točno može pomoći kod ogrebotina na tanjurima, zdjelama i ostalom posuđu. Vinski prašak za pecivo nusproizvod je koji ostaje u bačvama za vino nakon fermentacije vina. Pročišćava se u praškastu bijelu tvar koju možeš pronaći u trgovinama, u odjelu za pripremu slastica. No, limunska kiselina koju sadrži ono je što ga čini izvrsnim sredstvom za čišćenje, prvom pomoći kod ogrebanog posuđa i još mnogo toga!

Kako ukloniti ogrebotine

Sastojci:

  • vinski prašak za pecivo
  • voda
  • spužva 
  • čista krpa

Postupak:

  1. Posipaj vinski prašak na ogrebani tanjur na čisti i suhi tanjur. Nemoj pretjerivati, uvijek ga možeš dodati još ako će to biti potrebno.
  2. Dodaj malo vode i promiješaj prstima kako bi napravila pastu.
  3. Kružnim pokretima prstima ili spužvom nježno trljaj ogrebotine dok ne nestanu.
  4. Isperi i osuši tanjure!

 

dobro je znati Jednostavan trik za brzo čišćenje trešanja od koštica tips & tricks Na dnevnom redu: Temeljito čišćenje kuhala za vodu tips & tricks Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje!

Posjeti Gastro.hr