Špajza 12. kolovoza 2023.

Na dnevnom redu: Temeljito čišćenje kuhala za vodu

Kuhalo za vodu
Kuhalo za vodu foto: Ready Made/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Izdvoji nekoliko minuta i dobro očisti svoje kuhalo za vodu...

Nakon nekoliko mjeseci korištenja i grijanja vode u kuhalu, pogotovo na području gdje je voda tvrđa, u kuhalu se mogu nakupiti naslage kamenca. No sigurno je da ga ne želiš čistiti nečim što nije sigurno, ili na način koji nije siguran, stoga ti donosimo nekoliko savjeta i točan postupak čišćenja.

 

Možda vas zanima... Grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti Špajza

 

Sastojci za čišćenje:

  • bijeli alkoholni ocat
  • voda
  • četka za ribanje (poput četke za boce) ili spužva
  • krpa od mikrovlakana

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Kuhalo za vodu foto: Cottonbro Studio/Pexels

Postupak:

  1. Pomiješaj otopinu: pomiješaj jednake dijelove octa i vode u mjernoj šalici.
  2. Ulij dobivenu smjesu u čajnik.
  3. Uključi čajnik: ulivena otopina u čajniku mora ključati, a zatim isključi čajnik, iskopčaj ga i ostavi da se ohladi.
  4. Očisti vanjsku stranu čajnika: umočite krpu od mikrovlakana u mješavinu octa i vode i koristi je za brisanje vanjske površine čajnika.
  5. Očisti unutrašnjost: pomoću četke očisti unutrašnjost čajnika i obavezno izribaj svaki njegov kut.
  6. Izlij otopinu. Isperi vodom i ponovno ju izlij.
  7. Jednom ili dvaput u kuhalu zagrij običnu vodu pa je izlij. Ovo će ukloniti preostali miris ili okus octa. 

 | Author: Andrew Valdivia/Unsplash Kuhalo za vodu foto: Andrew Valdivia/Unsplash

Stoga, ako se želiš u potpunosti riješiti kamenca, redovito čisti kuhalo za vodu i mekom spužvicom ga očisti iznutra. Grijaće elemente kuhala ne trebaš čistiti jer oni često imaju poseban zaštitni sloj na sebi koji lako možeš oštetiti.

Nemoj u kuhalu ostavljati vodu, pogotovo ako ju ne namjeravaš ubrzo zagrijati, jer to može dovesti i do hrđanja.

 

perilica posuđa Možda vas zanima... Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.