Nije važno jesi li dobila ili kupila skup pribor za jelo i keramičko posuđe ili koristiš nešto jeftinije, ogrebotine će se s vremenom pojaviti na obje vrste posuđa. No, mjesta za strah i paniku nema. Veoma je jednostavno ukloniti ih i posuđu podariti sjajni novi 'stari' izgled s čarobnim rješenjem koje ti donosimo u nastavku teksta!
Cream of tartar ili vinski prašak za pecivo stabilizirajući je agens koji se koristi pri pripremi snijega od bjelanjaka. Kuhari ga koriste i kada rade slastice sa šećerom jer on spriječava stvaranje kristala. Također, još jedna zanimljiva činjenica je da ako vinski prašak pomiješaš sa sobodom bikarbonom dobivaš ni manje ni više nego - prašak za pecivo.
No, sigurno se pitaš kako on točno može pomoći kod ogrebotina na tanjurima, zdjelama i ostalom posuđu. Vinski prašak za pecivo nusproizvod je koji ostaje u bačvama za vino nakon fermentacije vina. Pročišćava se u praškastu bijelu tvar koju možeš pronaći u trgovinama, u odjelu za pripremu slastica. No, limunska kiselina koju sadrži ono je što ga čini izvrsnim sredstvom za čišćenje, prvom pomoći kod ogrebanog posuđa i još mnogo toga!
Kako ukloniti ogrebotine
Sastojci:
- vinski prašak za pecivo
- voda
- spužva
- čista krpa
Postupak:
- Posipaj vinski prašak na ogrebani tanjur na čisti i suhi tanjur. Nemoj pretjerivati, uvijek ga možeš dodati još ako će to biti potrebno.
- Dodaj malo vode i promiješaj prstima kako bi napravila pastu.
- Kružnim pokretima prstima ili spužvom nježno trljaj ogrebotine dok ne nestanu.
- Isperi i osuši tanjure!