7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće

Anna Shvets/Pexels Voće i povrće potrebno je dobro oprati
Jedno je zasigurno svima jasno - povrće i voće uvijek treba isprati.
Vidi originalni članak

Povrće i voće važno je prije uporabe oprati iz nekoliko razloga. Prvo, na njima je prljavština, čestice prašine i ostalih mikroba koji lete u zraku, a drugo, možda i najvažnije, na njima se nalaze pesticidi koji nisu nužno sigurni za konzumaciju.

Opasnost dolazi i s okolnih oranica

Naravno, ima onih koji u svojim vrtovima i voćnjacima imaju domaće proizvode koje ne špricaju ni s čim, ali ni oni nužno nisu 'sigurni i slobodni od pesticida', pogotovo ako se nalaze na bliskoj udaljenosti od oranica i polja koja se često njima tretiraju. 

tips & tricks Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje!

No nutricionistica Karini Heinrich, kao najvažniji razlog za pranje i ispiranje povrća i voća navodi i treći razlog, odnosno zaštitu od bolesti uzrokovanih hranom. HuffPost navodi da se 48 milijuna ljudi svake godine razboli od kontaminirane grane. "Cilj dobrog ispiranja je smanjenje broja bakterija i sprečavanje bilo koje bolesti, poput E. Coli", rekla je.

Kako voće i povrće mogu postati zagađeni

Nekoliko je načina, odnosno faza u kojima proizvodi mogu postati zagađeni, navela je Glenda Lewis iz FDA, Američka Agencija za hranu i lijekove. Tijekom faze uzgoja oni mogu biti zagađeni od strane životinja, štetnih tvari u tlu i vodi ili zbog loše higijene osobe koja ih uzgaja.

Nakon što se uberu, proizvodi prolaze kroz mnoge ruke te to također povećava rizik od onečišćenja. Kako navodi Lewis, kontaminacija se može dogoditi i nakon kupnje, tijekom pripreme namirnice ili za vrijeme njenog, neodgovarajućeg, skladištenja.

7 odličnih savjeta za čišćenje voća i povrća

Stoga, kako bi ti olakšali, donosimo ti 7 savjeta za bolje čišćenje, pranje i ispiranje povrća i voća kako biste bili sigurni da radite sve u svojoj mogućnosti da proizvodi po želji na vaš jelovnik dođu čisti i sigurni za konzumaciju:

  1. Operi ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom prije i nakon pripreme svježih proizvoda.
  2. Ako dođe do oštećenja na namirnicama prije pripreme ili za vrijeme rukovanja s namirnicama, izreži spomenuta mjesta.
  3. Proizvod isperi prije nego što ga oguliš, tako da se prljavština i bakterije ne prenesu s noža na voće ili povrće.
  4. Nježno trljaj proizvode držeći ga pod običnom tekućom vodom. Nema potrebe koristiti sapun ili drugo sredstvo za pranje.
  5. Upotrijebi čistu četkicu za ribanje čvrstih proizvoda.
  6. Osuši proizvode čistom krpom ili papirnatim ručnikom kako bi dodatno smanjila prisutnost bakterija.
  7. Ukloni najudaljenije, odnosno vanjske listove glave salate ili kupusa, prenosi FDA.

tips & tricks Najbolji trik za čišćenje pećnice bez muke

 

Posjeti Gastro.hr