Špajza 14. travnja 2024.

7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće

pranje voća i povrća
Voće i povrće potrebno je dobro oprati
foto: Anna Shvets/Pexels
Jedno je zasigurno svima jasno - povrće i voće uvijek treba isprati.

Povrće i voće važno je prije uporabe oprati iz nekoliko razloga. Prvo, na njima je prljavština, čestice prašine i ostalih mikroba koji lete u zraku, a drugo, možda i najvažnije, na njima se nalaze pesticidi koji nisu nužno sigurni za konzumaciju.

Opasnost dolazi i s okolnih oranica

Naravno, ima onih koji u svojim vrtovima i voćnjacima imaju domaće proizvode koje ne špricaju ni s čim, ali ni oni nužno nisu 'sigurni i slobodni od pesticida', pogotovo ako se nalaze na bliskoj udaljenosti od oranica i polja koja se često njima tretiraju. 

Soda bikarbona i ocat Možda vas zanima... Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje! Špajza

No nutricionistica Karini Heinrich, kao najvažniji razlog za pranje i ispiranje povrća i voća navodi i treći razlog, odnosno zaštitu od bolesti uzrokovanih hranom. HuffPost navodi da se 48 milijuna ljudi svake godine razboli od kontaminirane grane. "Cilj dobrog ispiranja je smanjenje broja bakterija i sprečavanje bilo koje bolesti, poput E. Coli", rekla je.

 | Author: Thinkstock Voće i povrće u hladnjaku foto: Thinkstock

Kako voće i povrće mogu postati zagađeni

Nekoliko je načina, odnosno faza u kojima proizvodi mogu postati zagađeni, navela je Glenda Lewis iz FDA, Američka Agencija za hranu i lijekove. Tijekom faze uzgoja oni mogu biti zagađeni od strane životinja, štetnih tvari u tlu i vodi ili zbog loše higijene osobe koja ih uzgaja.

Nakon što se uberu, proizvodi prolaze kroz mnoge ruke te to također povećava rizik od onečišćenja. Kako navodi Lewis, kontaminacija se može dogoditi i nakon kupnje, tijekom pripreme namirnice ili za vrijeme njenog, neodgovarajućeg, skladištenja.

 | Author: Yaroslav Shuraev/Pexels I jagode treba dobro oprati foto: Yaroslav Shuraev/Pexels

7 odličnih savjeta za čišćenje voća i povrća

Stoga, kako bi ti olakšali, donosimo ti 7 savjeta za bolje čišćenje, pranje i ispiranje povrća i voća kako biste bili sigurni da radite sve u svojoj mogućnosti da proizvodi po želji na vaš jelovnik dođu čisti i sigurni za konzumaciju:

  1. Operi ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom prije i nakon pripreme svježih proizvoda.
  2. Ako dođe do oštećenja na namirnicama prije pripreme ili za vrijeme rukovanja s namirnicama, izreži spomenuta mjesta.
  3. Proizvod isperi prije nego što ga oguliš, tako da se prljavština i bakterije ne prenesu s noža na voće ili povrće.
  4. Nježno trljaj proizvode držeći ga pod običnom tekućom vodom. Nema potrebe koristiti sapun ili drugo sredstvo za pranje.
  5. Upotrijebi čistu četkicu za ribanje čvrstih proizvoda.
  6. Osuši proizvode čistom krpom ili papirnatim ručnikom kako bi dodatno smanjila prisutnost bakterija.
  7. Ukloni najudaljenije, odnosno vanjske listove glave salate ili kupusa, prenosi FDA.
Čišćenje pećnice Možda vas zanima... Najbolji trik za čišćenje pećnice bez muke Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dana11042005 22:43 04. Travanj 2020.

    Ja ne perem ni voće, ni povrće, a ni meso! I svi živi i zdravi