Vrhnje za kuhanje često koristimo u kuhinji, a mnogim jelima daje bogat i kremast okus. Da bi salate i umaci imali vrhunski okus ipak je potrebno malo truda i znanja.
Kuhanje s vrhnjem često završi frustrirajuće jer znaju ostati grudice. Donosimo ti par savjeta kako bi tvoja jela bila kremasta i kompaktnija, ali bez grudica...
1. Masnije je bolje
Evo odličnog razloga za korištenje punomasnog vrhnja. Dodaš li vrhnje s manjim postotkom masnoće češće se pretvori u grudice. Zato je preporučljivo staviti vrhnje sa što većim postotkom mliječne masti.
2. Škrob je dobar
Ako pri kuhanju ipak koristiš vrhnje s manjim postotkom masti, a želiš se osigurati da tvoje jelo ipak bude kompaktno - umuti jednu žličicu kukuruznog ili bijelog brašna u jednu šalicu vrhnja prije nego ga dodaš u umak.
3. Smanji temperaturu
Visoka temepratura često je glavni krivac zašto jela postanu grudičasta i ne izgledaju lijepo. U mnogim receptima ćeš pročitati kako je dovoljno smanjiti temperaturu prije dodavanja vrhnja, ali to je samo dio procesa.
Kada smanjiš temperaturu potrebno je lonac maknuti s vatre i pustiti da se ohladi par minuta. Smanjivanje temperature smanjit će rizik od zgušnjavanja umaka.
4. Odaberi smjer
Nakon što dodaš vrhnje, potrebno je nježno miješati jelo kako se ne bi uništila smjesa i potaknulo odvajanje. Najbolje bi bilo odabrati jedan smjer miješanja sve dok se smjesa lijepo zgusne.
5. Sobna temperatura
Kada vrijeme dopušta, vrhnje izvadi iz hladnjaka i ostavi ga na sobnoj temepraturi kako ne bi bilo hladno kada ćeš ga dodavati u vruće jelo. Ako si u gužvi i nemaš vremena, jednostavno u zdjelu stavi vrhnje, odvoji malo vrućeg umaka i pomiješaj (pomaže ako malo ohladite umak prije nego što ga pomiješaš s vrhnjem.