Špajza 29. svibnja 2023.

Sve što moraš znati o kuhanju s kiselim vrhnjem

Kiselo vrhnje
Kiselo vrhnje foto: Monstera Production/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti najbolje savjete o kuhanju s vrhnjem kako bi tvoja jela bila kremasta i kompaktnija

Vrhnje za kuhanje često koristimo u kuhinji, a mnogim jelima daje bogat i kremast okus. Da bi salate i umaci imali vrhunski okus ipak je potrebno malo truda i znanja.

Kuhanje s vrhnjem često završi frustrirajuće jer znaju ostati grudice. Donosimo ti par savjeta kako bi tvoja jela bila kremasta i kompaktnija, ali bez grudica...

 

Možda vas zanima... Piletina u umaku od gljiva - klasik za obiteljski stol Recepti

 

1. Masnije je bolje

Evo odličnog razloga za korištenje punomasnog vrhnja. Dodaš li vrhnje s manjim postotkom masnoće češće se pretvori u grudice. Zato je preporučljivo staviti vrhnje sa što većim postotkom mliječne masti.

Vrhnje za kuhanje | Author: Thinkstock Kiselo vrhnje foto: Thinkstock

2. Škrob je dobar

Ako pri kuhanju ipak koristiš vrhnje s manjim postotkom masti, a želiš se osigurati da tvoje jelo ipak bude kompaktno - umuti jednu žličicu kukuruznog ili bijelog brašna u jednu šalicu vrhnja prije nego ga dodaš u umak.

 

Kiselo vrhnje Možda vas zanima... Kremasti dodaci jelima - kada koristimo kiselo, a kada slatko vrhnje Špajza

 

3. Smanji temperaturu

Visoka temepratura često je glavni krivac zašto jela postanu grudičasta i ne izgledaju lijepo. U mnogim receptima ćeš pročitati kako je dovoljno smanjiti temperaturu prije dodavanja vrhnja, ali to je samo dio procesa.

Kada smanjiš temperaturu potrebno je lonac maknuti s vatre i pustiti da se ohladi par minuta. Smanjivanje temperature smanjit će rizik od zgušnjavanja umaka.

 | Author: Monstera Production/Pexels Kiselo vrhnje foto: Monstera Production/Pexels

4. Odaberi smjer

Nakon što dodaš vrhnje, potrebno je nježno miješati jelo kako se ne bi uništila smjesa i potaknulo odvajanje. Najbolje bi bilo odabrati jedan smjer miješanja sve dok se smjesa lijepo zgusne.

 

Ove namirnice uspješno će zamijeniti vrhnje za kuhanje Možda vas zanima... Ove namirnice uspješno će zamijeniti vrhnje za kuhanje Špajza

 

5. Sobna temperatura

Kada vrijeme dopušta, vrhnje izvadi iz hladnjaka i ostavi ga na sobnoj temepraturi kako ne bi bilo hladno kada ćeš ga dodavati u vruće jelo. Ako si u gužvi i nemaš vremena, jednostavno u zdjelu stavi vrhnje, odvoji malo vrućeg umaka i pomiješaj (pomaže ako malo ohladite umak prije nego što ga pomiješaš s vrhnjem.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.