Postoje neki klasici kojima se uvijek, ali uvijek možemo vratiti i u njima uživati na obiteljskom ručku. Nekad su to nešto kompliciranija jela, a nekad je to sve vrlo osnovno i vrlo jednostavno. Jedno od takvih, jednostavnih, jela je i ova piletina u umaku od gljiva i vrhnja, i kad god juposlužiš nekom bit će pun pogodak!
I ovo je jelo čisti klasik, na svoj način i u svoje vrijeme, i nema potrebe mijenjati ono što je uspješno. Ipak, uz malo parmezana umak će biti još bolji i još kremastiji. Nećeš na ovo potrošiti puno vremena, niti za pripremu niti za kuhanje, a to je ono što ti puno znači kad u tjednu nemaš previše vremena. Ako imaš neku posebnu priliku u tjednu i želiš obilježiti neki dan, ova piletina u umaku od gljiva je savršeno rješenje za ručak. A ukućani će redom slaviti!
Za kuhanje će ti biti dovoljno pola sata, a ovo jelo možeš poslužiti uz pire krumpir, rižu ili široke rezance. Sve će dobro odgovarati i sve će dobro proći kod kušatelja. Još neka salata i možeš si čestitati na uspješnom ručku!
Sastojci:
- 450 g pilećih prsa
- 400 ml bijelog vina
- 150 g šampinjona
- 2 žlice maslinovog ulja
- 120 ml vrhnja za kuhanje
- 2 režnja češnjaka
- 60 g brašna
- 3 žlice maslaca
- 50 g parmezana
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica peršina
Priprema:
- Meso umotaj u prozirnu foliju i istuci tako da bude debelo 6-7 mm, a potom ga nareži na filete.
- Umoči svaki komad mesa u brašno i stavi ih sa strane.
- U velikoj tavi zagrij maslac i jednu žlicu maslinovog ulja, dodaj piletinu i peci četiri minute sa svake strane, dok ne poprimi zlatnu boju.
- Makni meso iz tavice i dodaj maslinovo ulje, gljive i nasjeckani češnjak. Dinstaj i miješaj.
- Ulij bijelo vino, vrati piletinu i pospi češnjakom.
- Pričekaj da zavrije, a potom smanji vatru, poklopi i pusti da se krčka 15-ak minuta.
- Ponovno makni piletinu iz tave, ulij vrhnje i pričekaj da se zagrije. Miješaj i dodaj naribani parmezan.
- Kad se sir otopi, pusti da krčka sve dok umak ne postane gust.
- Vrati piletinu, kratko kuhaj kako bi se zagrijala i posluži toplo.
Dobar tek!