Recepti 21. listopada 2022.

Piletina u umaku od gljiva - klasik za obiteljski stol

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz ovo jelo ne moraš razbijati glavu hoće li ti uspjeti ili ne, hoće li svi htjeti jesti ili ne. Garantiramo ti da će tvoji najbliži kojima ovo poslužiuš polizati tanjure i tražiti repete, a garantiramo i da je šansa da ti ne uspije gotovo nepostojeća!

Postoje neki klasici kojima se uvijek, ali uvijek možemo vratiti i u njima uživati na obiteljskom ručku. Nekad su to nešto kompliciranija jela, a nekad je to sve vrlo osnovno i vrlo jednostavno. Jedno od takvih, jednostavnih, jela je i ova piletina u umaku od gljiva i vrhnja, i kad god juposlužiš nekom bit će pun pogodak!

I ovo je jelo čisti klasik, na svoj način i u svoje vrijeme, i nema potrebe mijenjati ono što je uspješno. Ipak, uz malo parmezana umak će biti još bolji i još kremastiji. Nećeš na ovo potrošiti puno vremena, niti za pripremu niti za kuhanje, a to je ono što ti puno znači kad u tjednu nemaš previše vremena. Ako imaš neku posebnu priliku u tjednu i želiš obilježiti neki dan, ova piletina u umaku od gljiva je savršeno rješenje za ručak. A ukućani će redom slaviti! 

Za kuhanje će ti biti dovoljno pola sata, a ovo jelo možeš poslužiti uz pire krumpir, rižu ili široke rezance. Sve će dobro odgovarati i sve će dobro proći kod kušatelja. Još neka salata i možeš si čestitati na uspješnom ručku! 

 

Možda vas zanima... Savršeno aromatična piletina uz tek nekoliko sastojaka Recepti

 

Sastojci:

  • 450 g pilećih prsa
  • 400 ml bijelog vina
  • 150 g šampinjona
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 120 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 režnja češnjaka
  • 60 g brašna
  • 3 žlice maslaca
  • 50 g parmezana
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica peršina

 

Možda vas zanima... Hrskavi pohanci: kako najbolje pripremiti piletinu, a kako svinjetinu Špajza

 

Priprema:

  1. Meso umotaj u prozirnu foliju i istuci tako da bude debelo 6-7 mm, a potom ga nareži na filete.
  2. Umoči svaki komad mesa u brašno i stavi ih sa strane.
  3. U velikoj tavi zagrij maslac i jednu žlicu maslinovog ulja, dodaj piletinu i peci četiri minute sa svake strane, dok ne poprimi zlatnu boju.
  4. Makni meso iz tavice i dodaj maslinovo ulje, gljive i nasjeckani češnjak. Dinstaj i miješaj.
  5. Ulij bijelo vino, vrati piletinu i pospi češnjakom. 
  6. Pričekaj da zavrije, a potom smanji vatru, poklopi i pusti da se krčka 15-ak minuta.
  7. Ponovno makni piletinu iz tave, ulij vrhnje i pričekaj da se zagrije. Miješaj i dodaj naribani parmezan.
  8. Kad se sir otopi, pusti da krčka sve dok umak ne postane gust. 
  9. Vrati piletinu, kratko kuhaj kako bi se zagrijala i posluži toplo.

 

Piletina s narančom Možda vas zanima... Brza piletina s narančom iz jednog lonca Recepti

 

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.