Doznaj sve o kurkumi i kako je koristiti

Karl Solano/Pexels Kurkuma je osnovni sastojak curry praha, a koristi se često u vegetarijanskim jelima
Zbog ove je mirodije svako jelo toplije, blage arome i zavodljive žutonarančaste boje. Otkrij kako se pravilno čuva te uz koja jela najbolje ide
Vidi originalni članak

Premda se još prije 2000 godina uzgajala u Indiji, Kini i na Bliskom istoku, kurkuma je zadnjih nekoliko godina ponovno postala zvijezda u kulinarstvu. Iako se može nabaviti i svježa, najčešće se prodaje sušena i mljevena. Zbog ove je mirodije svako jelo toplije, blage arome i zavodljive žutonarančaste boje. Temeljni je sastojak curry praha, a vole je i u mnogim vegetarijanskim jelima.

 

Začinski miks Magična mješavina: Što je zapravo curry?

 

Mali savjeti kako kurkuma može popraviti okus jela

Svježa kurkuma ima smećkastu koru i jarko narančasto meso koje se od davnina koristi i za bojanje tkanina. Zanimljivo je kako je drugi naziv za kurkumu zapravo indijski šafran, a najbolje ju je čuvati u hermetičkim posudama na hladnom i tamnom mjestu.

Premda nema jaki šafranov okus kurkuma se može koristiti umjesto njega. Okus jela bit će donekle blaži i podsjećat će na mošus, no boja će biti karakteristična zlatno-žuta kakvu inače ima kurkuma. Može se koristi i kao zamjena za manje poznati peruanski začin palillo, koji hrani daje sjajnu, zlatno-žutu boju.

Uz koja jela najbolje ide kurkuma?

Kurkuma se najbolje sljubljuje sa sljedećim jelima – curry, ukiseljeno povrće – osobito piccalilli, čatnije, pržena jaja s jakim začinima, jela od graha i leće, rižu i pilave, perad, ribu, rakove, povrće – posebno uz cvjetaču i krumpir.

 

hrskava sreća Slasni krekeri sa sirom i kurkumom

 

Posjeti Gastro.hr