Špajza 27. veljače 2017.

Slasni krekeri sa sirom i kurkumom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je jedna od onih božanstvenih grickalica koje ne možete ispustiti iz ruku!

Kada vam se jede nešto slano, puno je bolje posegnuti za grickalicama koje ste sami napravili, nego za onim kupovnim, punim umjetnih boja i aditiva.

Sjajan spoj kurkume, sira i cayenne papra, te uz malu dozu šećera, daje neodoljivo ukusne krekere kojih ćete poželjeti pojesti punu zdjelu!

Poslužite ih same ili s nekim domaćim umakom za tortilja čips. Možete ih rezati na veće komade - čime ćete dobiti bolji oblik krekera za umakanje, ili ih narežite na manje komadiće pa ćete dobiti grickalice koje možete jesti bez ičega.

Sastojci:

  • 1 1/3 šalice glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice šećera
  • 1 žličica soli
  • 3/4 žličice kurkume
  • 1/4 žličice cayenne papra
  • 2 žličice delikatesnog kvasca
  • 3/4 žličice mljevene paprike
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 šalice ribanog parmezana
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 1 jaje
  • 2 žlice vode
  • krupna sol, za posipavanje

Priprema:

  1. ​Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva
  2. Pomiješati brašno, šećer, sol, kurkumu, papar, kvasac, mljevenu papriku, češnjak i parmezan (ili cheddar) te dodati vrhnje i sve izmiksati ili pomiješati u blenderu
  3. Prebaciti tijesto na pobrašnjenu površinu i rukama još izmijesiti dok ne bude glatko
  4. Tijesto podijeliti na dva komada i razvući ga u pravokutnik debljine 5 mm (možete tijesto razvući u pravokutnik pa ga prebaciti na lim obložen papirom za pečenje i izrezati na limu)
  5. Izrezati ga ukrasnim nožićem za rezanje pizze na komade veličine koje želite
  6. Pomiješati jaje i vodu te premazati izrezati krekere
  7. Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju, postat će hrskavi kako će se hladiti izvan pećnice

 Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.