Iako su kupovni krekeri svima dragi, vrlo često sadrže previše soli, umjetnih boja i okusa pa predlažemo da napravite domaće, hrskave krekere koje će, vjerujte nam, obožavati svi!
Odlična stvar je što ih možete napraviti s kojim god sjemenkama želite, poput sezamovih, lanenih, chia ili uvijek odličnih sjemenki kima!
Ako se spremate gledati neki dobar film ili seriju, a razmišljate o otvaranju vrećice čipsa, razmislite još jednom! Sigurni smo da ćete biti daleko zadovoljniji ako napravite sami domaće grickalice.
Najbolje kod ovih grickalica je i to, što su napravljene s brašnom od cjelovitog zrna pa su i zdravije od uobičajenih krekera iz dućana.
Sve što trebate za pripremu ovih slasnih krekera jest tek nekoliko stvari:
- 250 g brašna od cjelovitog zrna (možete koristiti pšenično, raženo, od pira ili slično)
- 1 žličica soli
- 1 žlica meda
- 1 žlica kopra, sezamovih, lanenih ili chia sjemenki ili kima (sami odaberite koji okus želite)
- Voda
- 1/3 šalice maslinovog ulja
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješati brašno i sol, dodati med, 2/3 šalice vode, ulje i sve izmiksati električnim mikserom dok ne dobijete čvrsto tijesto (počet će se dizati po nastavcima za tijesto). Izvaditi tijesto iz posude i oblikovati ga u kuglu te podijeliti na dva jednaka dijela i razvući tijesto u pravokutnik veličine 38 x 25 cm (oba dijela tijesta razvući na ovu veličinu) pa ga posipati željenim sjemenkama. Prebaciti tijesto na lim obložen papirom za pečenje i izrezati ga okruglim rezačem za pizzu na 24 komada. Premazati kistom s vodom tako da cijelo tijesto bude navlaženo i staviti ga u zagrijanu pećnicu na 15 - 18 minuta, pazeći pritom da se ne prepeku jer je tijesto tanko razvučeno.