Špajza 28. siječnja 2017.

Zašto sami ne biste napravili krekere?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Krekeri su uvijek odlična grickalica s kojom nikad ne možete pogriješiti!

Iako su kupovni krekeri svima dragi, vrlo često sadrže previše soli, umjetnih boja i okusa pa predlažemo da napravite domaće, hrskave krekere koje će, vjerujte nam, obožavati svi!

Odlična stvar je što ih možete napraviti s kojim god sjemenkama želite, poput sezamovih, lanenih, chia ili uvijek odličnih sjemenki kima!

Ako se spremate gledati neki dobar film ili seriju, a razmišljate o otvaranju vrećice čipsa, razmislite još jednom! Sigurni smo da ćete biti daleko zadovoljniji ako napravite sami domaće grickalice

Najbolje kod ovih grickalica je i to, što su napravljene s brašnom od cjelovitog zrna pa su i zdravije od uobičajenih krekera iz dućana.

Sve što trebate za pripremu ovih slasnih krekera jest tek nekoliko stvari:

  • 250 g brašna od cjelovitog zrna (možete koristiti pšenično, raženo, od pira ili slično)
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica kopra, sezamovih, lanenih ili chia sjemenki ili kima (sami odaberite koji okus želite)
  • Voda
  • 1/3 šalice maslinovog ulja

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješati brašno i sol, dodati med, 2/3 šalice vode, ulje i sve izmiksati električnim mikserom dok ne dobijete čvrsto tijesto (počet će se dizati po nastavcima za tijesto). Izvaditi tijesto iz posude i oblikovati ga u kuglu te podijeliti na dva jednaka dijela i razvući tijesto u pravokutnik veličine 38 x 25 cm (oba dijela tijesta razvući na ovu veličinu) pa ga posipati željenim sjemenkama. Prebaciti tijesto na lim obložen papirom za pečenje i izrezati ga okruglim rezačem za pizzu na 24 komada. Premazati kistom s vodom tako da cijelo tijesto bude navlaženo i staviti ga u zagrijanu pećnicu na 15 - 18 minuta, pazeći pritom da se ne prepeku jer je tijesto tanko razvučeno. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.