gastro postao
Kuhani buncek odlično se slaže i s raznim varivima
Pečeni buncek savršeno se ljubi s kiselim kupusom i krumpirom. Jelo koje je toliko jednostavno, a najbolje leži u prohladnim danima pripremite za svega sat vremena. Uživajte buncek dok je još topao.
Sastojci:
- 1kg svinjske koljenice
- sol, papar
- 1dcl ulja
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- temeljac
- 1 žlica brašna
- 1 dcl bijelog vina
- 250g kiselog kupusa
- 1 crveni slatki feferon
- kim u prahu
- lovorov list
- papar u zrnu
- sol
Priprema:
- Koljenicu operite i natrljajte solju i paprom. Ostavite neka odstoje barem jedan sat prije pečenja. Očistite luk i češnjak pa ih sitno nasjeckajte. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Koljenicu stavite u lim za pečenje i prelijte vrućim uljem. Pecite oko jedan sat. Tijekom pečenja meso okrenite i zalijevajte sokom u kojem se peče, povremeno dolijevajući temeljac.
- Na pola pečenja dodajte luk i češnjak. U dubljoj tavi polovicu luka prepržite na ulju i dodajte rezano kiselo zelje. Zalijte s malo vode, dodajte lovorov list, sjeckani feferon, kim i papar u zrnu. Pirjajte uz povremeno dolijevanje vode dok se meso ne ispeče do kraja.
- U sok od pečenja umiješajte brašno, kratko prokuhajte, zalijte s vinom. Procijedite umak i njime prelijte pečenu koljenicu. Poslužite uz pirjani kiseli kupus.