Od jednostavnog šnicla, preko pečenki do suhomesnatih proizvoda, svinjetina je dio tradicije, a u novije vrijeme priprema ove zahvalne namirnice razgranala se na razne kombinacije, koje otkrivaju potpuno novu dimenziju mesa koje se u raznim oblicima vjerojatno najčešće nađe na našim tanjurima. Stoga vam predstavljamo izbor jela od svinjetine, koja su mješavina starih, tradicionalnih načina pripreme i nekih novih ideja koje će vas oduševiti i pružiti vam drugačiji pogled na svinjsko meso i uvjeriti vas da ova vrijedna namirnica odlično pristaje s raznim umacima, začinima i prilozima.
Od tradicije se teško odmaknuti, posebno ako ona dolazi u tako sočnom obliku, kao u ovom jelu. Chef Branko Ognjenović podijelio je svoju tajnu pripreme savršenog Samoborskog kotleta.
Odrezak od svinje još je jedan klasik, kojeg uz malo eksperimentiranja možete pripremiti na razne načine. Kombinirajte začine i marinade, ali za početak isprobajte recept za Pikantnu svinjsku vratinu.
Jelo koje će vas oboriti s nogu! Sendvič bez kruha, kako ga pripremaju Talijani. Svinjski medaljoni s bijelim vinom, pestom, maslinovim uljem i sirom prema uputama genijalnog Gina d'Acampa u receptu za Svinjetinu s pestom od kadulje.
Mekana i sočna svinjetina u bogatom umaku kojim dominiraju suhe šljive i vino tipično je francusko jelo, a za vas ga je pripremila Đurđica Protić članica naše zajednice blogera, a detalje za ovu ukusnu kombinaciju možete pronaći u receptu za Svinjski lungić sa suhim šljivama.
Ako ste više za nešto neobičniju varijantu, isprobajte Svinjski file s medom i rižotom od malina, kako ga priprema Mislav Božić, chef restorana Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica.
Svi koji su posjetili Oktoberfest sigurno su omastili brk sljedećim specijalitetom i jednim od simbola popularnog bavarskog festivala. Kako se priprema svinjetina s tamnim pivom i knedle kao idealan prilog možete doznati u receptu za Svinjsku koljenicu s knedlima od kruha. Iako je koljenica s Oktoberfesta svjetski poznata, i u domaćim okvirima imamo ''svinju za utrku''. Zagorski tradicionalni specijalitet oplemenjen mladim vinom za vas je pripremio naš bloger Dino Bebić, a njegovu priču i način pripreme svinjetine možete pročitati u članku Svinjska pisanica 'Stubica'.
Svinjski vrat i špek, sa čak 14 začina u kobasici koju ćete rado pripremati kod kuće. Slijedite upute gastro entuzijasta i našeg suradnika Zorana Šimunića i izradite šibenske kobasice Luganige.
Brzinsku pripremu svinjskog mesa i eksperimentiranje s namirnicama i začinima po želji lakše ćete savladati ako kao osnovu uzmete recept za Wok s tjesteninom.
Drugačiji način za pripremu mekane svinjetine je onaj u kojem meso pirjate u pivu. Dodatak piva podarit će jelu izdašnost i aromu, a dodatak čili papričica pikantnost i svježi okus svinjskom mesu. Sve tajne mekane i ukusne svinjetine pronađite u receptu za Svinjetinu pirjanu u pivu.
Prijedlozi za pripremu jela od svinjetine:
Svinjetina s pestom od kadulje
Svinjski lungić sa suhim šljivama
Svinjski file s medom i rižotom od malina