Recepti 06. prosinca 2016.

Pečeni buncek. Za gladne i sretne ljude...

buncek
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad je vani hladno, i tijelo je gladno, vrijeme je za savršenu zimsku poslasticu!

Iako se dimljeni ili svježi buncek može i pirjati, nakon kuhanog je ipak najpopularniji onaj pečeni.

Inače, pečeni buncek ili Schweinshaxe poznati je bavarski specijalitet koji se uglavnom poslužuje uz njoke i crveni kupus, a budući da je zaštitni znak Oktoberfesta, u njegovoj pripremi se često koristi, pogađate – pivo.

Za pečenje najbolje odaberite svježu koljenicu, a pripremu započnite zarezivanjem kože dijagonalnim rezovima te začinjavanjem soli, paprom i ostalim začinima po želji, poput češnjaka, kima i ružmarina.

Buncek | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Meso ostavite odležati nekoliko sati u hladnjaku kako bi začini prodrli u unutrašnjost, a pecite ga s malo masti i temeljca ili piva na 180°C. Tijekom pečenja koljenicu povremeno okrećite i podlijevajte, a oko 20 minuta prije kraja pečenja, pojačajte temperaturu na 220°C kako bi se zapekla koža.

Za posebno hrskavu koricu, prije stavljanja u pećnicu, buncek možete kratko prepržiti na tavi sa svih strana, a za posebno sočnu varijantu, prvo ga kuhajte u vodi oko pola sata (tekućinu od kuhanja kasnije možete koristiti umjesto temeljca za pečenje).

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.