Grilani šaran s finom krumpir salatom
U Slavoniji često možete kušati šarana na rašljama, ali danas ga nećemo peći na rašljama, danas ide na grill!
Čim je došlo ljepše vrijeme, odmah bismo sve pekli na grillu. Moram priznati kako sam se oduševila okusom ovog šarana s grilla. Dobijete okus sličan onom na rašljama, ali uz puno manje posla oko pripreme i pečenja! Jednostavnije je peći šarana na grillu; možete bolje kontrolirati jačinu pečenja i prije ćete uživati u jelu!
Uz ribu nam uvijek paše krumpir salata. Ovaj puta sam radila s mladim lukom i pun je pogodak. Dobar tek!
Druge recepte potraži na blogu Slavonka!
Sastojci:
- 4 veća odreska šarana
Premaz tijekom pečenja:
- 10 žlica ulja
- 1 žlica soli
- 1 žlica svježe mljevenog papra
- 1 žlica suhog peršina
- 1 žlica suhe mrkve
- 1 žličica crvene paprike
Premaz nakon pečenja:
- 5 žlica ulja
- 5 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 1 žličica soli
Krumpir salata:
- 5 većih krumpira, skuhanih
- 3 stabljike mladog luka
- 3 žlice octa
- 1 žlica ulja
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Toplina grilla neka bude umjerena, kao i za svako meso koje pripremate. Prije pečenja, rešetku dobro namastite. Najbolje s komadom slanine!
- Sastojke za premaz tokom pečenja pomiješate u jednoj posudi. Pripemite si kist koji je otporan na toplinu.
- Odreske šarana premažite s obje strane ovim premazom i stavite na rešetku. Okrećite nekoliko puta i svaki puta kada okrenete nanesite novi sloj premaza sve dok ga ne potrošite.
- Potkove se trebaju peći po 10-ak minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu koricu izvana, a iznutra budu meke.
- Što se tiče krumpir salate, narežite oguljeni kuhani krumpir na ploške. Nasjeckajte mladi luk i dodajte krumpiru. Dodajte ocat, ulje, sol i papar te promiješajte.
- Za premaz nakon pečenja, sve sastojke promiješajte. Savršeno pečene odreske šarana prije posluživanja premažite s drugim premazom, poslužite uz osvježavajuću krumpir salatu i čašu odlične slavonske graševine!