Špajza 07. svibnja 2020.

Napravi sočan burger s mekanim mliječnim pecivom

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Sad kad si pročitam naslov koji sam napisao dođe mi da preskočim sav uvod i odmah pređem na pisanje recepta - jer sam već sve otkrio. Ali hajde, da ne budem škrt na riječima, napisat ću vam i koju riječ više o pripremi.

Kako ove godine nemamo baš sreće s roštiljanjem s ekipom (prvenstveno mislim na ono prvomajsko) tako sam ja odlučio da smo zapravo nas dvoje, supruga Mihaela i ja, dovoljni da budemo “ekipa” i da zapalimo vatru u vrtu i nešto malo ispečemo za sebe. Odluka je pala na burgere! Vodio sam se idejom da nemam tu puno posla, doma pripremim meso i oblikujem ga, kupim peciva i priloge te nakon što se vatra razgori i ugljen užari, nakon 10-ak minuta će sve biti gotovo. I tu naravno dolazimo do onog famoznog “ali”. 

 

Možda vas zanima... Odlične rolice od piletine i špeka s grah salatom Recepti

 

Pa zašto bi kupio peciva ako mogu napraviti svoja i to tako da budu baš onako aromatična kako želim. I ništa, uzeo posudu, otvorio brašno i krenuo s izradom najmekših i najaromatičnijih peciva. Ok, peciva sam ispekao I ispala su onako kako sam si ja to zamislio te sam prešao na pripremu mesa. Čista junetina i to od plećke uz dodatak masnoće (15-20%) se pokazalo kao idealan omjer a posebno uz dodatke koje sam dodao kako bih dobio nove i zanimljivije okuse. Dodatci su: sitno sjeckana slanina i ružmarin!

Kad se to sve spojilo i kada je burger kao takav bio poslužen ispostavilo se da je sve ispalo kako treba i da ništa ne bih mijenjao! Prvi roštilj sezone odrađen uspješno tako da jedva čekam da nas za stolom bude barem 10-ak i da napravim više od “burgera za dvoje”! 

 

Možda vas zanima... Hrskavi prutići od palente idealan su prilog s grilla Špajza

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci za peciva:

  • 200 g brašna 
  • Prstohvat soli 
  • 1/2 vrećice suhog kvasca 
  • 1/2 žličice šećera 
  • 140 ml toplog mlijeka 
  • 60 ml ulja
  • 1/2 žličice suhog vlasca

Priprema:

  1. U zdjelu s brašnom, u sredinu dodati šećer i kvasac a sol i vlasac posuti uz rub zdjele. S obzirom na to da suhi kvasac nije potrebno prethodno aktivirati možemo odmah dodati i toplo mlijeko te ulje i zamijesiti tijesto.
  2. Ako koristite mikser onda kada se tijesto počne odvajati od zdjele prebacite sve na radnu površinu i mijesite još nekoliko minuta ručno. Ako pak odmah krenete s ručnim miješenjem tada ćete nakon par minuta dobiti glatko i mekano tijesto.
  3. Pokrijte ga krpom i ostavite sat vremena da naraste.Kada se tijesto udvostručilo, podijelite ga na četiri jednaka dijela, oblikujte kuglice te opet pokrijte krpom i ostavite da nadođu 10-ak minuta.
  4. Premažite razmućenim jajem i pospite sezamom te pecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta tj.do zlatno žute boje. Do posluživanja ih spremite u platnenu vrećicu. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Meso za burgere:

  • 500 g mljevene junetine
  • Sol I papar
  • 1/2 žličice suhog ružmarina
  • Prstohvat kumina 
  • 50 g suhe slanine

Dodatno:

  • Cheddar sir
  • Rajčica
  • Krastavci
  • Slanina
  • BBQ umak
  • Luk
  • Matovilac

Priprema:

  1. Kada sam kupovao meso sam zamolio mesara da mi samelje juneću lopaticu uz dodatak masnoće kako ne bih imao presuhu smjesu i da samelje samo jednom. Tako se dobije burger nešto rahlije teksture tj. meso ne bude nabijeno. U meso sam dodao soli I papar te sitno sjeckanu slaninu, kumin i nožem usitnjeni suhi ružmarin.
  2. Oblikovao sam meso tako da sam podijelio smjesu na četiri jednaka dijela, napravio kuglice i spljoštio ih na otprilike 1,5-2 cm, dakle ne predebelo a opet ne ni tanko kao pljeskavice. Omotao sam meso u prozirnu foliju i spremio u hladnjak na 2-3 sata da se prožmu okusi.
  3. Pekao sam meso na roštilju, na rešetci iznad drvenog ugljena nekih 10-ak minuta na srednje jakoj vatri. Kada je meso bilo gotovo dodao sam na svaki i jednu šnitu cheddar sira kako bi se rastopio.
  4. Ja osobno burgere slažem većinom kao što sam i ovaj a to znači: pecivo-umak-meso-sir-rajčica-krastavci-salata(u ovom slučaju matovilac)-pečena slanina-umak-pecivo.

Kada se to sve stavi složi dobijete jedan jako ukusan burger s nekoliko tekstura i različitih okusa, baš kako bi to i trebalo biti ako se mene pita. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill MajstorVegetacoolinarika.comMesna industrija RavlićKTCPevex i Karlovačko.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.