Kako ove godine nemamo baš sreće s roštiljanjem s ekipom (prvenstveno mislim na ono prvomajsko) tako sam ja odlučio da smo zapravo nas dvoje, supruga Mihaela i ja, dovoljni da budemo “ekipa” i da zapalimo vatru u vrtu i nešto malo ispečemo za sebe. Odluka je pala na burgere! Vodio sam se idejom da nemam tu puno posla, doma pripremim meso i oblikujem ga, kupim peciva i priloge te nakon što se vatra razgori i ugljen užari, nakon 10-ak minuta će sve biti gotovo. I tu naravno dolazimo do onog famoznog “ali”.
Pa zašto bi kupio peciva ako mogu napraviti svoja i to tako da budu baš onako aromatična kako želim. I ništa, uzeo posudu, otvorio brašno i krenuo s izradom najmekših i najaromatičnijih peciva. Ok, peciva sam ispekao I ispala su onako kako sam si ja to zamislio te sam prešao na pripremu mesa. Čista junetina i to od plećke uz dodatak masnoće (15-20%) se pokazalo kao idealan omjer a posebno uz dodatke koje sam dodao kako bih dobio nove i zanimljivije okuse. Dodatci su: sitno sjeckana slanina i ružmarin!
Kad se to sve spojilo i kada je burger kao takav bio poslužen ispostavilo se da je sve ispalo kako treba i da ništa ne bih mijenjao! Prvi roštilj sezone odrađen uspješno tako da jedva čekam da nas za stolom bude barem 10-ak i da napravim više od “burgera za dvoje”!
Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!
Sastojci za peciva:
- 200 g brašna
- Prstohvat soli
- 1/2 vrećice suhog kvasca
- 1/2 žličice šećera
- 140 ml toplog mlijeka
- 60 ml ulja
- 1/2 žličice suhog vlasca
Priprema:
- U zdjelu s brašnom, u sredinu dodati šećer i kvasac a sol i vlasac posuti uz rub zdjele. S obzirom na to da suhi kvasac nije potrebno prethodno aktivirati možemo odmah dodati i toplo mlijeko te ulje i zamijesiti tijesto.
- Ako koristite mikser onda kada se tijesto počne odvajati od zdjele prebacite sve na radnu površinu i mijesite još nekoliko minuta ručno. Ako pak odmah krenete s ručnim miješenjem tada ćete nakon par minuta dobiti glatko i mekano tijesto.
- Pokrijte ga krpom i ostavite sat vremena da naraste.Kada se tijesto udvostručilo, podijelite ga na četiri jednaka dijela, oblikujte kuglice te opet pokrijte krpom i ostavite da nadođu 10-ak minuta.
- Premažite razmućenim jajem i pospite sezamom te pecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta tj.do zlatno žute boje. Do posluživanja ih spremite u platnenu vrećicu.
Meso za burgere:
- 500 g mljevene junetine
- Sol I papar
- 1/2 žličice suhog ružmarina
- Prstohvat kumina
- 50 g suhe slanine
Dodatno:
- Cheddar sir
- Rajčica
- Krastavci
- Slanina
- BBQ umak
- Luk
- Matovilac
Priprema:
- Kada sam kupovao meso sam zamolio mesara da mi samelje juneću lopaticu uz dodatak masnoće kako ne bih imao presuhu smjesu i da samelje samo jednom. Tako se dobije burger nešto rahlije teksture tj. meso ne bude nabijeno. U meso sam dodao soli I papar te sitno sjeckanu slaninu, kumin i nožem usitnjeni suhi ružmarin.
- Oblikovao sam meso tako da sam podijelio smjesu na četiri jednaka dijela, napravio kuglice i spljoštio ih na otprilike 1,5-2 cm, dakle ne predebelo a opet ne ni tanko kao pljeskavice. Omotao sam meso u prozirnu foliju i spremio u hladnjak na 2-3 sata da se prožmu okusi.
- Pekao sam meso na roštilju, na rešetci iznad drvenog ugljena nekih 10-ak minuta na srednje jakoj vatri. Kada je meso bilo gotovo dodao sam na svaki i jednu šnitu cheddar sira kako bi se rastopio.
- Ja osobno burgere slažem većinom kao što sam i ovaj a to znači: pecivo-umak-meso-sir-rajčica-krastavci-salata(u ovom slučaju matovilac)-pečena slanina-umak-pecivo.
Kada se to sve stavi složi dobijete jedan jako ukusan burger s nekoliko tekstura i različitih okusa, baš kako bi to i trebalo biti ako se mene pita.
Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.