Sezonu roštiljanja smo otvorili u neobičnim uvjetima. Vanjski nas faktori nas prisiljavaju da lijepo vrijeme dozirano koristimo i u njemu uživamo. Ali nema razloga za tugu jer barem se hrana može svugdje pripremiti i nju nije briga je li pripremljena na livadi, na balkonu ili na grill tavi u kuhinji.
Druge recepte potraži na blogu Darkova web kuharica i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!
Priča o špeku
Nekada se je stari špek (da i toga je znalo biti) koristio za podmazivanje rešetka za roštilj prije pečenja mesa. Siguran sam da moja obitelj nije jedina koja je to radila. I često bi se taj špek jednostavno bacio u ćošak na žar da izgori. Kako sam oduvijek obožavao pečeni špek redovno sam se gurao kod roštilja upravo u tom trenutku kako bi “pomogao” oko pečenja mesa. Dok mi je u realnosti na pameti samo bio preprečni i do zadnje kapi ocijeđeni komad špeka.
S vremenom smo špek prebacili na šibe koje bi uvijek žurno tražili u okolnoj šikari i pečeni špek sa žara na šibi je ubrzo postao moj najdraži snack u prirodi. Razlog zbog kojeg nikada nije bilo teško otići po drva, stare cigle kao niti šibe u žbunju. Danas se špek većinom koristi za omatanja raznih namirnica prije stavljanja na roštilj ili ga se tanko narezanog ispeče. Onako listić slanine za jedan zalogaj.
Odličan je meni on i takav, nećemo se zavaravati, ali za mene špek mora biti pripremljen na roštilju onako po domaći. Barem prst debela šnita i zarezana na manje resice koja se onda ravnomjernije i s više strana ispeku kako bi slanina ulovila što više vatre i dima ispod sebe. Ovako pripremljen komad slanine preporučujem svima da isprobaju.
Priprema:
- Suhu slaninu/špek narežite na jedan centimetar debele šnite. Ne uklanjajte kožu s dna slanine jer će vam trebati da drži narezani špek u jednom komadu.
- Pomoću oštrog noža svaku šnitu slanine izrežite u resice koje će biti spojene i držati se kožu na dnu.
- Slaninu pecite na nagloj vatri do željenog stupnja pečenosti. Osobno mi je najdraža kada se malo više zapeče i masnoća koja je do tada bila prozirna postane bijela.
- Nakon što ste ispekli slaninu odložite je sa strane na papirnati ubrus kako bi se bolje osušila i postala hrskavija.
Priča o pecivima
Kako se radi o brzom dizanom tijestu koje možete po potrebi friško peći na tavi ili roštilju i toplog ga poslužiti vjerujem da će ova peciva biti traženija opcija od kruha iz pekare. Za koji ćete vjerojatno trebati još i čekati u redu.
Meni su ova peciva toliko draga da ih često pripremam umjesto lepinja prženih u dubokom ulju i koristim uz razne umake od kojih najčešće to bude maslinovo ulje, limunov sok i sol.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 320 ml toplog mlijeka
- 1/2 kocke kvasca (20 grama)
- 1 jušna žlica šećera
- 25 g maslaca aromatiziranog češnjakom (poslužit će i klasični maslac)
- 1 žličica soli
Priprema:
- U dubokoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke i preko njih prstima usitnite svježi kvasac. Ako imate suhi kvasac koristite slobodno i njega. Paketić suhog kvasca može zamijeniti kocku svježeg kvasca.
- Brašnu dodajte maslac sobne temperature i ulijte toplo mlijeko u sredinu posude. Kuhačom povežite sve sastojke prije nego prebacite tijesto na radnu površinu i zamijesite ga rukama.
- Tijesto je potrebno mijesiti nekoliko minuta sve dok ne osjetite da se prestalo lijepiti po prstima i da je postalo elastično.
- Tijesto će biti glatko i neće biti previše vlažno kao što to obično zna biti s tijestima za kruh.
- Prekrite tijesto kropom i ostavite na toplom da se diže samo 30 minuta.
- Ako tijesto nosite sa sobom u prirodu možete ga staviti u hladnjak na sporo dizanje.
- Prije pečenja kruščića tijesto kratko premijesite i tanko razvaljajte. Najbolje na debljinu ne deblju od 1 cm. Pomoću kalupa ili noža izrežite željeni oblik kruščića.
- Kruščiće pecite na suhoj zagrijanoj tavi na srednje jakom plamenu. Ili na rubnom dijelu roštilja gdje nije najveća temperatura.
Kruščići se za vrijeme pečenja malo napuhati te ih slobodno pritisnite. A o jačini plamena kao i o njihovoj debljini ovisi koliko će se dobro ispeći. Zbog toga ne savjetujem previše debele kruščiće kako se ne bi prepekli izvana, a ostali nedovoljno pečeni u sredini. Kruščiće poslužite tople.
Priča o umaku
Ako se meso na roštilju ili grill tavi slučajno malo presuši ne treba očajavati. Za tu svrhu postoje razni umaci koji će vratiti sočnost svakom zalogaju, ali i dodatno ga obogatiti okusom. Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih umaka koji se poslužuje uz roštilj meso i ribu je tršćanski umak.
Slični umaci postoje po cijelom svijetu i razlikuju se u sitnim detaljima kao i gustoći ili omjerima korištenih namirnica. Baza je uvijek velika količina svježeg začinskog bilja (najčešće list peršina) koja se prelije s uljem. Uz te dvije namirnice tršćanski umak u sebi sadrži i sjeckani češnjak, a ja u njega volim dodati i malo papra kao i malo limunovog soka.
Bez obzira na to što planirate pripremiti na grill tavi ili roštilju, ovaj umak slobodno pripremite jer će se pojesti možda i brže nego meso. Osim ako ste pekli slaninu, tada će slanina prva nestati.
Sastojci:
- 35 g peršina
- 20 g češnjaka
- 2 prstohvata soli
- Sok pola limuna
- 100 ml maslinovog ulja
Priprema:
- Svježi list peršina sitno nasjeckajte. Isto napravite i s češnjakom.
- U dublju staklenku prebacite sjeckani češnjak i peršin te mu dodajte začina. Sol i papar su dovoljni. Dodajte i malo limunovog soka, a na kraju sve prelijte sa željenom količinom maslinovog ulja.
- Osobno volim da je umak gušći pa zbog toga stavljam manje ulja u umak.
- Umak možete držati u hladnjaku i nositi ga sa sobom u prirodu.
Ostanite odgovorni. Dobar tek!
24sata Online Chill&Grill 2021. širi se diljem Hrvatske, a očekuje te više od mjesec dana roštiljanja, dobre mjuze, konkretnih nagrada i fine klope, zato prijavi se i osvoji nagrade na www.chillgrill.hr! Ove godine za tebe smo pripremili dva natječaja. Za prvi je dovoljno da na karti označiš lokaciju i objasniš zašto je to mjesto idealno za roštiljanje. Nagrađujemo 40 najoriginalnijih prijava, no to nije sve. Imamo još jedan natječaj u kojem možeš osvojiti privatan roštilj party. Sve detalje kako osvojiti vrijedne nagrade pogledaj na službenoj stranici!
Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina i Labud.