Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 10. svibnja 2020.

Za ručak grilaj špek i pripremi mekane kruščiće

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Na grill baci komad špeka i posluži ga uz mekane domaće kruščiće!

Sezonu roštiljanja smo otvorili u neobičnim uvjetima. Vanjski nas faktori nas prisiljavaju da lijepo vrijeme dozirano koristimo i u njemu uživamo. Ali nema razloga za tugu jer barem se hrana može svugdje pripremiti i nju nije briga je li pripremljena na livadi, na balkonu ili na grill tavi u kuhinji.

 

Možda vas zanima... Grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti Špajza

 

Druge recepte potraži na blogu Darkova web kuharica i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Priča o špeku

Nekada se je stari špek (da i toga je znalo biti) koristio za podmazivanje rešetka za roštilj prije pečenja mesa. Siguran sam da moja obitelj nije jedina koja je to radila. I često bi se taj špek jednostavno bacio u ćošak na žar da izgori. Kako sam oduvijek obožavao pečeni špek redovno sam se gurao kod roštilja upravo u tom trenutku kako bi “pomogao” oko pečenja mesa. Dok mi je u realnosti na pameti samo bio preprečni i do zadnje kapi ocijeđeni komad špeka.

S vremenom smo špek prebacili na šibe koje bi uvijek žurno tražili u okolnoj šikari i pečeni špek sa žara na šibi je ubrzo postao moj najdraži snack u prirodi. Razlog zbog kojeg nikada nije bilo teško otići po drva, stare cigle kao niti šibe u žbunju. Danas se špek većinom koristi za omatanja raznih namirnica prije stavljanja na roštilj ili ga se tanko narezanog ispeče. Onako listić slanine za jedan zalogaj.

Odličan je meni on i takav, nećemo se zavaravati, ali za mene špek mora biti pripremljen na roštilju onako po domaći. Barem prst debela šnita i zarezana na manje resice koja se onda ravnomjernije i s više strana ispeku kako bi slanina ulovila što više vatre i dima ispod sebe. Ovako pripremljen komad slanine preporučujem svima da isprobaju. 

 

Možda vas zanima... Odlične rolice od piletine i špeka s grah salatom Recepti

 

Priprema:

  1. Suhu slaninu/špek narežite na jedan centimetar debele šnite. Ne uklanjajte kožu s dna slanine jer će vam trebati da drži narezani špek u jednom komadu.
  2. Pomoću oštrog noža svaku šnitu slanine izrežite u resice koje će biti spojene i držati se kožu na dnu.
  3. Slaninu pecite na nagloj vatri do željenog stupnja pečenosti. Osobno mi je najdraža kada se malo više zapeče i masnoća koja je do tada bila prozirna postane bijela.
  4. Nakon što ste ispekli slaninu odložite je sa strane na papirnati ubrus kako bi se bolje osušila i postala hrskavija.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Priča o pecivima

Kako se radi o brzom dizanom tijestu koje možete po potrebi friško peći na tavi ili roštilju i toplog ga poslužiti vjerujem da će ova peciva biti traženija opcija od kruha iz pekare. Za koji ćete vjerojatno trebati još i čekati u redu.

Meni su ova peciva toliko draga da ih često pripremam umjesto lepinja prženih u dubokom ulju i koristim uz razne umake od kojih najčešće to bude maslinovo ulje, limunov sok i sol.

 

Možda vas zanima... Hrskavi prutići od palente idealan su prilog s grilla Špajza

 

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 320 ml toplog mlijeka
  • 1/2 kocke kvasca (20 grama)
  • 1 jušna žlica šećera
  • 25 g maslaca aromatiziranog češnjakom (poslužit će i klasični maslac)
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. U dubokoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke i preko njih prstima usitnite svježi kvasac. Ako imate suhi kvasac koristite slobodno i njega. Paketić suhog kvasca može zamijeniti kocku svježeg kvasca.
  2. Brašnu dodajte maslac sobne temperature i ulijte toplo mlijeko u sredinu posude. Kuhačom povežite sve sastojke prije nego prebacite tijesto na radnu površinu i zamijesite ga rukama.
  3. Tijesto je potrebno mijesiti nekoliko minuta sve dok ne osjetite da se prestalo lijepiti po prstima i da je postalo elastično.
  4. Tijesto će biti glatko i neće biti previše vlažno kao što to obično zna biti s tijestima za kruh.
  5. Prekrite tijesto kropom i ostavite na toplom da se diže samo 30 minuta.
  6. Ako tijesto nosite sa sobom u prirodu možete ga staviti u hladnjak na sporo dizanje.
  7. Prije pečenja kruščića tijesto kratko premijesite i tanko razvaljajte. Najbolje na debljinu ne deblju od 1 cm. Pomoću kalupa ili noža izrežite željeni oblik kruščića.
  8. Kruščiće pecite na suhoj zagrijanoj tavi na srednje jakom plamenu. Ili na rubnom dijelu roštilja gdje nije najveća temperatura.

Kruščići se za vrijeme pečenja malo napuhati te ih slobodno pritisnite. A o jačini plamena kao i o njihovoj debljini ovisi koliko će se dobro ispeći. Zbog toga ne savjetujem previše debele kruščiće kako se ne bi prepekli izvana, a ostali nedovoljno pečeni u sredini. Kruščiće poslužite tople.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Priča o umaku

Ako se meso na roštilju ili grill tavi slučajno malo presuši ne treba očajavati. Za tu svrhu postoje razni umaci koji će vratiti sočnost svakom zalogaju, ali i dodatno ga obogatiti okusom. Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih umaka koji se poslužuje uz roštilj meso i ribu je tršćanski umak.

Slični umaci postoje po cijelom svijetu i razlikuju se u sitnim detaljima kao i gustoći ili omjerima korištenih namirnica. Baza je uvijek velika količina svježeg začinskog bilja (najčešće list peršina) koja se prelije s uljem. Uz te dvije namirnice tršćanski umak u sebi sadrži i sjeckani češnjak, a ja u njega volim dodati i malo papra kao i malo limunovog soka.

Bez obzira na to što planirate pripremiti na grill tavi ili roštilju, ovaj umak slobodno pripremite jer će se pojesti možda i brže nego meso. Osim ako ste pekli slaninu, tada će slanina prva nestati.

 

Možda vas zanima... Od tavice do dvorišta - kako grilati u kući, a kako na otvorenome Špajza

 

Sastojci:

  • 35 g peršina
  • 20 g češnjaka
  • 2 prstohvata soli
  • Sok pola limuna
  • 100 ml maslinovog ulja

Priprema:

  1. Svježi list peršina sitno nasjeckajte. Isto napravite i s češnjakom.
  2. U dublju staklenku prebacite sjeckani češnjak i peršin te mu dodajte začina. Sol i papar su dovoljni. Dodajte i malo limunovog soka, a na kraju sve prelijte sa željenom količinom maslinovog ulja.
  3. Osobno volim da je umak gušći pa zbog toga stavljam manje ulja u umak.
  4. Umak možete držati u hladnjaku i nositi ga sa sobom u prirodu.

Ostanite odgovorni. Dobar tek!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

24sata Online Chill&Grill 2021. širi se diljem Hrvatske, a očekuje te više od mjesec dana roštiljanja, dobre mjuze, konkretnih nagrada i fine klope, zato prijavi se i osvoji nagrade na www.chillgrill.hr! Ove godine za tebe smo pripremili dva natječaja. Za prvi je dovoljno da na karti označiš lokaciju i objasniš zašto je to mjesto idealno za roštiljanje. Nagrađujemo 40 najoriginalnijih prijava, no to nije sve. Imamo još jedan natječaj u kojem možeš osvojiti privatan roštilj party. Sve detalje kako osvojiti vrijedne nagrade pogledaj na službenoj stranici!

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina i Labud.

 | Author: 24sata foto: 24sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.