Špajza 08. svibnja 2020.

Od tavice do dvorišta - kako grilati u kući, a kako na otvorenome

gastro postao gastro.24sata.hr
Nastavljamo s chillanjem&grillanjem! U ovom tekstu saznajte na što valja obratiti pažnju kada grilate u kući na tavici, a na što kada ste na otvorenome...

Chef Marko Palfi ove je godine, u sklopu Chill&Grilla, za pratitelje 24sata i missGastro kuhao iz svog međimurskog doma. Upravo zbog toga, obratili smo mu se za savjete vezane uz grilanje kako unutar kuće, tako i na otvorenome.

 

Možda vas zanima... Recept Marka Palfija za odličan Međimurski burger Špajza

 

Kada je riječ o grilanju u sigurnosti svojega doma, početni korak dobra je i kvalitetna tavica"Najbitnije od svega jest da je tava dobro zagrijana, lagano namašćena i onda ste spremni za grilanje", rekao je Palfi. U pravilu bi najbolje bilo da je ona napravljena od lijevanog željeza, čim teža upravo kako bi se mogla dobro zagrijati i držati temperaturu.

 | Author: Matija Habljak/PIXSELL foto: Matija Habljak/PIXSELL

U marinadi je spas

No, kako zapravo postići onaj istinski okus i miris mesa s roštilja u tavici te može li se i pećnica koristiti za grilanje? "U pećnici, uz pomoć gornjega grijača, eventualno možete postići hrskavu teksturu kožice, ali efekt dima neće se moći reproducirati", naveo je Palfi.

Ono što će najviše pomoći u završnom okusu jest zapravo pretpriprema. Suhe i mokre marinade mijenjaju okus i teksturu mesa, a lagani dim može se dobiti pečenjem na vreloj tavici ili uz pomoć karameliziranja.

Vrsta mesa također je bitan kriterij

Osim odabira tavice, veoma je bitna i vrsta mesa za čiju pripremu ste se odlučili. Palfi smatra kako je na tavici možda lakše pripremati tamno pileće meso jer se lakše kontrolira temperatura i duže traje, a vani na vrelom roštilju najbolja će biti svinjska vratina.

No, često se kada je u pitanju grilanje pojavljuje i pitanje suhoće mesa. Upravo zbog kontroliranja temperature mnogima će priprema na tavici biti lakša, no izbjeći suhoću možeš i na vanjskom grilu.

 

Možda vas zanima... Za grilanje iskoristi svima dostupne mediteranske začine Špajza

 

Međimurski chef stoga navodi kako meso treba peći što kraće i na što jačoj vatri. "Radije prerežite komad mesa pa dopecite, nego da ga vrtite na roštilju zbog nesigurnosti i sušite." Također, prije samog grilanja, važno je da ono odstoji neko vrijeme izvan hladnjaka te se temperira. Za to vrijeme vi dobro ugrijte svoj gril, pripremite radnu površinu, osvježavajuće piće i krenite!

Nastavi pratiti web stranicu chillgrill.hr, 24sata i missGASTRO jer planiramo grilati tijekom cijelog svibnja. Pripremamo još mnogo dobrih recepata, savjeta naših chefova, ali i dobre muzike i nagrada. 

 

Možda vas zanima... Hrskavi prutići od palente idealan su prilog s grilla Špajza

 

Ovogodišnji Chill&Grill 2020 održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.