Špajza 07. svibnja 2020.

Recept Marka Palfija za odličan Međimurski burger

foto: Matija Habljak/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Nastavljamo s chillanjem&grillanjem! Pogledajte odličan cooking show i naučite pripremati Međimurski burger po receptu renomiranog chefa Marka Palfija

Chef Marko Palfi sudjelovao je na svim našim Chill&Grill festivalima na Bundeku, a ove godine za pratitelje 24sata i missGASTRO kuhao je iz svog međimurskog doma. Poslužilo ga je lijepo vrijeme, namirnice je pribavio u trgovačkom lancu KTC, a inspiraciju za pripremu burgera povukao je upravo iz svog rodnog Međimurja. Tako je u domaća peciva upakirao sir i vrhnje, meso je pomiješao sa svinjskom masti, a dodao je i kisele krastavce, grilani luk i jaje na oko. 

Najprije pogledajte video i upijte njegove savjete za pripremu odličnog burgera, a zatim zagrijte grill i pripremite burger svog života! Pomoći će vam i detaljan recept u nastavku teksta. 

Sastojci za peciva:

  • 1 srednje veliki narančasti batat (250 g pirea)
  • 250 mL mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja
  • 40 g meda
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 15 g soli
  • 10 g kurkume
  • 600 g brašna (tip 550)

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 25 g sjemenki maka

 

Možda vas zanima... Hrskavi prutići od palente idealan su prilog s grilla Špajza

 

Ostali sastojci:

  • 550 g mljevenog junećeg vrata
  • 50 g kosane masti
  • 8 komada mladog luka
  • 200 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 4 jaja
  • Sol, papar
  • Svježi kopar
  • Slatka crvena paprika

Priprema peciva:

  1. Batat izbodite vilicom i pecite u pećnici na 180 stupnjeva sve dok ne postane mekan. Ohladite ga, prerežite i izvadite meso batata te ga propasirajte kroz fino cjedilo. Trebali bi dobiti oko 250 g pirea.
  2. U posudi spojite mlijeko, otopljeni maslac, dva jaja, med, kvasac, pire od batata, sol, kurkumu i trećinu brašna. Izmiješajte kuhačom u grubu smjesu i ostavite pokriveno pola sata da kvasac počne djelovati. Kad otkrijete posudu, smjesa bi trebala imati mjehuriće, što je znak da se kvasac aktivirao.
  3. Dodajte ostatak brašna i mijesite pet do 10 minuta. Ako je smjesa premokra, dodajte još malo brašna. Tijesto bi trebalo biti glatko i elastično.
  4. Laganu nauljite čistu posudu i površinu tijesta pa ga ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena. 
  5. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, lagano izbijte zrak iz tijesta i formirajte ga u pravokutnik. Podijelite ga na 12 jednakih dijelova i formirajte kuglice. Položite ih u prethodno nauljeni lim za pečenje i pustite da se dižu još otprilike pola sata.
  6. Istucite jedno jaje s malo vode, premažite peciva pa ih pospite sjemenkama maka. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 15 do 20 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju.

 

Možda vas zanima... Odlične rolice od piletine i špeka s grah salatom Recepti

 

Priprema burgera:

  1. U mljeveno meso ravnomjerno umijesite kosanu mast i formirajte četiri burgera od 150 g. Burgeri bi promjerom trebali biti nešto veći od peciva, a debljine otprilike jedan centimetar.
  2. Očistite mladi luk i odrežite većinu zelenog lišća pa ga lagano nauljite.
  3. Pomiješajte sir i vrhnje, začinite soli, paprom i slatkom crvenom paprikom. 
  4. Kisele krastavce narežite na ploške i dodajte im sitno sjeckani svježi kopar.
  5. Burgere prije pečenja na roštilju posolite i popaprite pa ih pecite sa svake strane otprilike tri minute.
  6. Na grilu pripremite i mladi luk te ispecite jaja tako da žumanjak bude djelomično tekuć.
  7. Prerežite peciva i kratko ih popecite na roštilju. Gornji i donji dio potom premažite mješavinom sira i vrhnja. Na donji dio stavite grilani mladi luk, na to položite burger, kisele krastave i jaja na oko pa poklopite gornjom polovicom peciva. Dobar tek!

Nastavi pratiti web stranicu chillgrill.hr, 24sata i missGASTRO jer planiramo grilati tijekom cijelog svibnja. Pripremamo još mnogo dobrih recepata, savjeta naših chefova, ali i dobre muzike i nagrada. 

 

Možda vas zanima... Ove marinade moraš isprobati tijekom sezone grilanja Špajza

 

Ovogodišnji Chill&Grill 2020 održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.