Chef Marko Palfi sudjelovao je na svim našim Chill&Grill festivalima na Bundeku, a ove godine za pratitelje 24sata i missGASTRO kuhao je iz svog međimurskog doma. Poslužilo ga je lijepo vrijeme, namirnice je pribavio u trgovačkom lancu KTC, a inspiraciju za pripremu burgera povukao je upravo iz svog rodnog Međimurja. Tako je u domaća peciva upakirao sir i vrhnje, meso je pomiješao sa svinjskom masti, a dodao je i kisele krastavce, grilani luk i jaje na oko.
Najprije pogledajte video i upijte njegove savjete za pripremu odličnog burgera, a zatim zagrijte grill i pripremite burger svog života! Pomoći će vam i detaljan recept u nastavku teksta.
Sastojci za peciva:
- 1 srednje veliki narančasti batat (250 g pirea)
- 250 mL mlijeka
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 40 g meda
- 1 paketić suhog kvasca
- 15 g soli
- 10 g kurkume
- 600 g brašna (tip 550)
Za premaz:
- 1 jaje
- 25 g sjemenki maka
Ostali sastojci:
- 550 g mljevenog junećeg vrata
- 50 g kosane masti
- 8 komada mladog luka
- 200 g svježeg kravljeg sira
- 100 g kiselog vrhnja
- 100 g kiselih krastavaca
- 4 jaja
- Sol, papar
- Svježi kopar
- Slatka crvena paprika
Priprema peciva:
- Batat izbodite vilicom i pecite u pećnici na 180 stupnjeva sve dok ne postane mekan. Ohladite ga, prerežite i izvadite meso batata te ga propasirajte kroz fino cjedilo. Trebali bi dobiti oko 250 g pirea.
- U posudi spojite mlijeko, otopljeni maslac, dva jaja, med, kvasac, pire od batata, sol, kurkumu i trećinu brašna. Izmiješajte kuhačom u grubu smjesu i ostavite pokriveno pola sata da kvasac počne djelovati. Kad otkrijete posudu, smjesa bi trebala imati mjehuriće, što je znak da se kvasac aktivirao.
- Dodajte ostatak brašna i mijesite pet do 10 minuta. Ako je smjesa premokra, dodajte još malo brašna. Tijesto bi trebalo biti glatko i elastično.
- Laganu nauljite čistu posudu i površinu tijesta pa ga ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
- Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, lagano izbijte zrak iz tijesta i formirajte ga u pravokutnik. Podijelite ga na 12 jednakih dijelova i formirajte kuglice. Položite ih u prethodno nauljeni lim za pečenje i pustite da se dižu još otprilike pola sata.
- Istucite jedno jaje s malo vode, premažite peciva pa ih pospite sjemenkama maka. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 15 do 20 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju.
Priprema burgera:
- U mljeveno meso ravnomjerno umijesite kosanu mast i formirajte četiri burgera od 150 g. Burgeri bi promjerom trebali biti nešto veći od peciva, a debljine otprilike jedan centimetar.
- Očistite mladi luk i odrežite većinu zelenog lišća pa ga lagano nauljite.
- Pomiješajte sir i vrhnje, začinite soli, paprom i slatkom crvenom paprikom.
- Kisele krastavce narežite na ploške i dodajte im sitno sjeckani svježi kopar.
- Burgere prije pečenja na roštilju posolite i popaprite pa ih pecite sa svake strane otprilike tri minute.
- Na grilu pripremite i mladi luk te ispecite jaja tako da žumanjak bude djelomično tekuć.
- Prerežite peciva i kratko ih popecite na roštilju. Gornji i donji dio potom premažite mješavinom sira i vrhnja. Na donji dio stavite grilani mladi luk, na to položite burger, kisele krastave i jaja na oko pa poklopite gornjom polovicom peciva. Dobar tek!
Nastavi pratiti web stranicu chillgrill.hr, 24sata i missGASTRO jer planiramo grilati tijekom cijelog svibnja. Pripremamo još mnogo dobrih recepata, savjeta naših chefova, ali i dobre muzike i nagrada.
Ovogodišnji Chill&Grill 2020 održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.