Špajza 05. svibnja 2020.

Ove marinade moraš isprobati tijekom sezone grilanja

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerujemo da ste proteklog vikenda izvadili i očistili svoj roštilj. Nakon tog početnog koraka više nema opravdanja za rijetko grilanje!

Dobro odrađeno roštiljanje procjenjujemo po sočnosti mesa, neodoljivom mirisu dima i, naravno, praznim tanjurima na kraju. U ovoj su jednadžbi i kvalitetni sastojci, kreativni prilozi, sezonske salate, bogati umaci, prikladan desert i osvježavajuća pića, ali prije svega – okus i tekstura samog mesa. Kako bi iz svakog komada mesa mogla izvući ono najbolje, valja ga najprije dobro marinirati. 

Danas ti donosimo recepte za dvije jednostavne marinade zbog kojih nećeš morati u lov na sastojke. Vrlo vjerojatno ih već imaš kod kuće, a možda i u vrtu ili na balkonu u teglicama. 

 

Možda vas zanima... Za grilanje iskoristi svima dostupne mediteranske začine Špajza

 

Marinada od jogurta za piletinu

Piletinu je vrlo lako prepeći i isušiti, a nezgode lako možeš zaobići korištenjem marinade, osobito one s jogurtom. Piletinu stavi u plastičnu posudu s poklopcem ili pak vrećicu sa zatvaračem, prelij marinadom i pusti da stoji barem sat vremena.

Sastojci:

  • 100 ml jogurta
  • 80 ml maslinovog ulja
  • Sok jednog limuna
  • 2 žlice dimljene paprike
  • 2 žličice sušenog origana
  • 2 žličice sušene metvice
  • 2 režnja češnjaka
  • Sol, papar

Češnjak zgnječi pa ga pomiješaj sa svim preostalim sastojcima. Meso pažljivo umoči u marinadu kako slučajno ne bi preskočila neki dio, a potom ga premjesti u posudu (ili vrećicu) i prelij ostatkom. 

 

Možda vas zanima... Grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti Špajza

 

Mediteranska marinada za svinjske kotlete

Ova marinada od maslinovog ulja, limuna i ružmarina vrlo će dobro pristajati uz svinjetinu. Za razliku od piletine, koju treba marinirati pola sata do sat vremena, svinjetini treba nešto duže. Preporučujemo da meso mariniraš ujutro, dok piješ svoju prvu kavu, kako bi do ručka upilo sve divne okuse specifične za Mediteran. 

Sastojci:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 60 ml limunovog soka
  • Korica jednog limuna
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina
  • 1 žlica senfa
  • Svježe mljeveni papar, sol

Samo nasjeckaj češnjak i ružmarin, promiješaj sve sastojke i uroni meso. Pokrij posudu i pusti da stoji u hladnjaku otprilike tri sata ili duže.

 

Možda vas zanima... Krumpir na grillu: Dva načina za pripremu odličnog priloga Špajza

 

Ako ti pri ruci nije svježe začinsko bilje, uvijek se možeš poslužiti selekcijom odličnih Vegetinih sušenih začina!

Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.