Dobro odrađeno roštiljanje procjenjujemo po sočnosti mesa, neodoljivom mirisu dima i, naravno, praznim tanjurima na kraju. U ovoj su jednadžbi i kvalitetni sastojci, kreativni prilozi, sezonske salate, bogati umaci, prikladan desert i osvježavajuća pića, ali prije svega – okus i tekstura samog mesa. Kako bi iz svakog komada mesa mogla izvući ono najbolje, valja ga najprije dobro marinirati.
Danas ti donosimo recepte za dvije jednostavne marinade zbog kojih nećeš morati u lov na sastojke. Vrlo vjerojatno ih već imaš kod kuće, a možda i u vrtu ili na balkonu u teglicama.
Marinada od jogurta za piletinu
Piletinu je vrlo lako prepeći i isušiti, a nezgode lako možeš zaobići korištenjem marinade, osobito one s jogurtom. Piletinu stavi u plastičnu posudu s poklopcem ili pak vrećicu sa zatvaračem, prelij marinadom i pusti da stoji barem sat vremena.
Sastojci:
- 100 ml jogurta
- 80 ml maslinovog ulja
- Sok jednog limuna
- 2 žlice dimljene paprike
- 2 žličice sušenog origana
- 2 žličice sušene metvice
- 2 režnja češnjaka
- Sol, papar
Češnjak zgnječi pa ga pomiješaj sa svim preostalim sastojcima. Meso pažljivo umoči u marinadu kako slučajno ne bi preskočila neki dio, a potom ga premjesti u posudu (ili vrećicu) i prelij ostatkom.
Mediteranska marinada za svinjske kotlete
Ova marinada od maslinovog ulja, limuna i ružmarina vrlo će dobro pristajati uz svinjetinu. Za razliku od piletine, koju treba marinirati pola sata do sat vremena, svinjetini treba nešto duže. Preporučujemo da meso mariniraš ujutro, dok piješ svoju prvu kavu, kako bi do ručka upilo sve divne okuse specifične za Mediteran.
Sastojci:
- 60 ml maslinovog ulja
- 60 ml limunovog soka
- Korica jednog limuna
- 5 režnjeva češnjaka
- 2 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina
- 1 žlica senfa
- Svježe mljeveni papar, sol
Samo nasjeckaj češnjak i ružmarin, promiješaj sve sastojke i uroni meso. Pokrij posudu i pusti da stoji u hladnjaku otprilike tri sata ili duže.
Ako ti pri ruci nije svježe začinsko bilje, uvijek se možeš poslužiti selekcijom odličnih Vegetinih sušenih začina!