Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 03. svibnja 2020.

Za grilanje iskoristi svima dostupne mediteranske začine

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona grilanja se nastavlja, a mi danas fokus stavljamo na pet mediteranskih začina koji dobro pristaju i uz ribu i uz meso.

Ako na gradelama pečeš ribu ili ako voliš štih Mediterana u marinadi za svoje meso - obavezno iskoristi ovih pet začina. Riječ je o začinskim biljkama koje rastu na Mediteranu i široko su dostupne, ako ne u svježem, onda svakako u sušenom obliku.

 

Možda vas zanima... Krumpir na grillu: Dva načina za pripremu odličnog priloga Špajza

 

Ružmarin

Grančice svježeg ružmarina moguće je kupiti u supermarketima, a alternativna je opcija i sušeni. Odlično pristaje uz različite vrste mesa, osobito svinjetinu i janjetinu, ali bitno je ne pretjerati pri začinjavanju jela. 

Bosiljak

Bosiljak je naša slaba točka; redovito nam uvene nekoliko dana nakon kupnje. Ako si uspješnija u brizi o začinskim biljkama, ovo je jedna od onih koje se isplati kupiti u teglici. Dio je brojnih talijanskih recepata, odlično pristaje uz maslinovo ulje i nije ga teško nabaviti. Ako ti je pri ruci ipak sušeni bosiljak, znatno smanji količinu koju dodaješ jelu jer bi okus mogao prevladati. 

 

Možda vas zanima... Grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti Špajza

 

Origano

Italija i pizza najčešće su asocijacije na ovaj intenzivan mediteranski začin. Međutim, primjena je zapravo daleko šira. Origano dobro pristaje uz ribu i perad, a koristi se i za pripremu grčkog specijaliteta s grilla – souvlakija. 

Majčina dušica

Ovaj je začin prepoznatljiv po cvjetićima te kao sastojak brojnih začinskih mješavina. Ima brojna ljekovita sredstva, ali i specifičan gorkasti okus na koji se treba naviknuti. Upozoravamo da, u slučaju korištenja sušene verzije, smanji količinu barem za pola u odnosu na svježu. 

Peršin

Peršin bismo mogli nazvati klasikom među začinima koji se zaista mnogo koristi u kuhinjama diljem zemlje. Kad je u pitanju grilanje, ovaj se začin može ukomponirati u pesto koji se poslužuje uz ribu, ali i brojne salate. Ne zaboravimo i klasično posipanje različitih mesnih delicija nasjeckanim svježim peršinom. 

Javi nam koji su začini na tvojoj listi obaveznih sastojaka za dobar grill!

 

Možda vas zanima... Hrskavi prutići od palente idealan su prilog s grilla Špajza


24sata Chill&Grill 2021. širi se diljem Hrvatske, a očekuje te više od mjesec dana roštiljanja, dobre mjuze, konkretnih nagrada i fine klope. Prijavi se i osvoji nagrade na www.chillgrill.hr! Ove godine za tebe smo pripremili dva natječaja. Za prvi je dovoljno da na karti označiš lokaciju i objasniš zašto je to mjesto idealno za roštiljanje. Nagrađujemo 40 najoriginalnijih prijava, no to nije sve. Imamo još jedan natječaj u kojem možeš osvojiti privatan roštilj party. Sve detalje kako osvojiti vrijedne nagrade pogledaj na službenoj stranici!

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Zvijezda, Meggle i Cromaris.

 | Author: 24sata foto: 24sata

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.