Ako na gradelama pečeš ribu ili ako voliš štih Mediterana u marinadi za svoje meso - obavezno iskoristi ovih pet začina. Riječ je o začinskim biljkama koje rastu na Mediteranu i široko su dostupne, ako ne u svježem, onda svakako u sušenom obliku.
Ružmarin
Grančice svježeg ružmarina moguće je kupiti u supermarketima, a alternativna je opcija i sušeni. Odlično pristaje uz različite vrste mesa, osobito svinjetinu i janjetinu, ali bitno je ne pretjerati pri začinjavanju jela.
Bosiljak
Bosiljak je naša slaba točka; redovito nam uvene nekoliko dana nakon kupnje. Ako si uspješnija u brizi o začinskim biljkama, ovo je jedna od onih koje se isplati kupiti u teglici. Dio je brojnih talijanskih recepata, odlično pristaje uz maslinovo ulje i nije ga teško nabaviti. Ako ti je pri ruci ipak sušeni bosiljak, znatno smanji količinu koju dodaješ jelu jer bi okus mogao prevladati.
Origano
Italija i pizza najčešće su asocijacije na ovaj intenzivan mediteranski začin. Međutim, primjena je zapravo daleko šira. Origano dobro pristaje uz ribu i perad, a koristi se i za pripremu grčkog specijaliteta s grilla – souvlakija.
Majčina dušica
Ovaj je začin prepoznatljiv po cvjetićima te kao sastojak brojnih začinskih mješavina. Ima brojna ljekovita sredstva, ali i specifičan gorkasti okus na koji se treba naviknuti. Upozoravamo da, u slučaju korištenja sušene verzije, smanji količinu barem za pola u odnosu na svježu.
Peršin
Peršin bismo mogli nazvati klasikom među začinima koji se zaista mnogo koristi u kuhinjama diljem zemlje. Kad je u pitanju grilanje, ovaj se začin može ukomponirati u pesto koji se poslužuje uz ribu, ali i brojne salate. Ne zaboravimo i klasično posipanje različitih mesnih delicija nasjeckanim svježim peršinom.
Javi nam koji su začini na tvojoj listi obaveznih sastojaka za dobar grill!
24sata Chill&Grill 2021. širi se diljem Hrvatske, a očekuje te više od mjesec dana roštiljanja, dobre mjuze, konkretnih nagrada i fine klope. Prijavi se i osvoji nagrade na www.chillgrill.hr! Ove godine za tebe smo pripremili dva natječaja. Za prvi je dovoljno da na karti označiš lokaciju i objasniš zašto je to mjesto idealno za roštiljanje. Nagrađujemo 40 najoriginalnijih prijava, no to nije sve. Imamo još jedan natječaj u kojem možeš osvojiti privatan roštilj party. Sve detalje kako osvojiti vrijedne nagrade pogledaj na službenoj stranici!
Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Zvijezda, Meggle i Cromaris.