Čim je došlo ljepše vrijeme, odmah bismo sve pekli na grillu. Moram priznati kako sam se oduševila okusom ovog šarana s grilla. Dobijete okus sličan onom na rašljama, ali uz puno manje posla oko pripreme i pečenja! Jednostavnije je peći šarana na grillu; možete bolje kontrolirati jačinu pečenja i prije ćete uživati u jelu!
Uz ribu nam uvijek paše krumpir salata. Ovaj puta sam radila s mladim lukom i pun je pogodak. Dobar tek!
Druge recepte potraži na blogu Slavonka!
Sastojci:
- 4 veća odreska šarana
Premaz tijekom pečenja:
- 10 žlica ulja
- 1 žlica soli
- 1 žlica svježe mljevenog papra
- 1 žlica suhog peršina
- 1 žlica suhe mrkve
- 1 žličica crvene paprike
Premaz nakon pečenja:
- 5 žlica ulja
- 5 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 1 žličica soli
Krumpir salata:
- 5 većih krumpira, skuhanih
- 3 stabljike mladog luka
- 3 žlice octa
- 1 žlica ulja
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Toplina grilla neka bude umjerena, kao i za svako meso koje pripremate. Prije pečenja, rešetku dobro namastite. Najbolje s komadom slanine!
- Sastojke za premaz tokom pečenja pomiješate u jednoj posudi. Pripemite si kist koji je otporan na toplinu.
- Odreske šarana premažite s obje strane ovim premazom i stavite na rešetku. Okrećite nekoliko puta i svaki puta kada okrenete nanesite novi sloj premaza sve dok ga ne potrošite.
- Potkove se trebaju peći po 10-ak minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu koricu izvana, a iznutra budu meke.
- Što se tiče krumpir salate, narežite oguljeni kuhani krumpir na ploške. Nasjeckajte mladi luk i dodajte krumpiru. Dodajte ocat, ulje, sol i papar te promiješajte.
- Za premaz nakon pečenja, sve sastojke promiješajte. Savršeno pečene odreske šarana prije posluživanja premažite s drugim premazom, poslužite uz osvježavajuću krumpir salatu i čašu odlične slavonske graševine!