Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 11. svibnja 2020.

Grilani šaran s finom krumpir salatom

foto: Ena Kokanović Nagy
gastro postao gastro.24sata.hr
U Slavoniji često možete kušati šarana na rašljama, ali danas ga nećemo peći na rašljama, danas ide na grill!

Čim je došlo ljepše vrijeme, odmah bismo sve pekli na grillu. Moram priznati kako sam se oduševila okusom ovog šarana s grilla. Dobijete okus sličan onom na rašljama, ali uz puno manje posla oko pripreme i pečenja! Jednostavnije je peći šarana na grillu; možete bolje kontrolirati jačinu pečenja i prije ćete uživati u jelu!

Uz ribu nam uvijek paše krumpir salata. Ovaj puta sam radila s mladim lukom i pun je pogodak. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Za ručak grilaj špek i pripremi mekane kruščiće Špajza

 

Druge recepte potraži na blogu Slavonka!

 | Author: Ena Kokanović Nagy foto: Ena Kokanović Nagy

Sastojci:

  • 4 veća odreska šarana

Premaz tijekom pečenja:

  • 10 žlica ulja
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica svježe mljevenog papra
  • 1 žlica suhog peršina
  • 1 žlica suhe mrkve
  • 1 žličica crvene paprike

Premaz nakon pečenja:

  • 5 žlica ulja
  • 5 žlica nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
  • 1 žličica soli

 

Možda vas zanima... Napravi sočan burger s mekanim mliječnim pecivom Špajza

 

Krumpir salata:

  • 5 većih krumpira, skuhanih
  • 3 stabljike mladog luka
  • 3 žlice octa
  • 1 žlica ulja
  • sol i papar po ukusu

 | Author: Ena Kokanović Nagy foto: Ena Kokanović Nagy

Priprema:

  1. Toplina grilla neka bude umjerena, kao i za svako meso koje pripremate. Prije pečenja, rešetku dobro namastite. Najbolje s komadom slanine!
  2. Sastojke za premaz tokom pečenja pomiješate u jednoj posudi. Pripemite si kist koji je otporan na toplinu.
  3. Odreske šarana premažite s obje strane ovim premazom i stavite na rešetku. Okrećite nekoliko puta i svaki puta kada okrenete nanesite novi sloj premaza sve dok ga ne potrošite.
  4. Potkove se trebaju peći po 10-ak minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu koricu izvana, a iznutra budu meke.
  5. Što se tiče krumpir salate, narežite oguljeni kuhani krumpir na ploške.  Nasjeckajte mladi luk i dodajte krumpiru. Dodajte ocat, ulje, sol i papar te promiješajte.
  6. Za premaz nakon pečenja, sve sastojke promiješajte. Savršeno pečene odreske šarana prije posluživanja premažite s drugim premazom, poslužite uz osvježavajuću krumpir salatu i čašu odlične slavonske graševine!

 | Author: Ena Kokanović Nagy foto: Ena Kokanović Nagy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.