Izbjegni pet velikih grešaka pri kuhanju tjestenine

Guliver/Shutterstock
Tjestenina je vrlo vjerojatno jedno od prvih jela koje si pripremila, ali greškice se svima potkradu...
Vidi originalni članak

Sigurni smo kako si do sada već mnogobrojno puta uspjela u naumu kuhanja špageta i pripremi bolognese umaka, ali kako bi napravila savršenu tjesteninu, potrebno je puno više pozornosti obratiti na detalje, naspram jednostavnog stavljanja tjestenine u kipuću vodu. 

 

čisti gušt Ručak od oka: Tjestenina s pečenim cherry rajčicama

 

Kako bi ti približili koji su to detalji, prenosimo ti savjete od nekoliko kuhara koji su se osvrnuli na pet najčešćih grešaka prilikom pripreme tjestenine.

Korištenje premalo vode

Omjer vode i tjestenine veoma je važan. Koristiš li premalo vode, tjestenina će ispasti gumenasta, kaže Francesca Montillo, talijanska kulinarska instruktorica i autorica kuharice The 5-Ingredient Italian Cookbook za Eat This. Stoga, za pravilno kuhanje, recimo 500 g tjestenine trebaš čak četiri litre vode. 

 

kad ti se žuri 3 recepta za tjesteninu, svi su gotovi za pola sata

 

Nedovoljno slana voda

Ovo je jedan od trenutaka u kojima ne želiš blago tresti soljenku jer upravo je sol začin koji tjestenini daje okus. Ono što je ključno jest da sol u vodu staviš prije nego ona počne ključati i prije nego u nju staviš tjesteninu. "Najbolji način za određivanje količine soli koju trebaš dodati u vodu jest degustacija. Trebaš ju dodavati sve dok obična voda ne dobije okus po oceanskoj vodi", kaže kuhar Firoz Thanawalla.

Dodavanje ulja u vodu

Neki ljudi dodaju maslinovo ulje u vodu za kuhanje tjestenine kako bi spriječili tjesteninu da se prilijepi za unutarnji dio lonca, no u talijanskoj je kuhinji to kardinalni grijeh. "Nikada, ali nikada, ne trebaš dodavati ulje u vodu za tjesteninu, bilo da je riječ o svježoj ili suhoj tjestenini", kaže Montillo. Kao razlog navodi činjenicu da bi ulje, koje zatim dođe u doticaj s tjesteninom, moglo kasnije otežati prianjanje umaka na tjesteninu. Kao rješenje Montillo navodi da ako svoju tjesteninu kuhaš u dovoljno vode, i ako ju dodaš u nju dodaš tek nakon što voda zakipi, tjestenina se neće lijepiti.

 

isplati se Kremasta tjestenina sa špinatom i ricottom

 

Predugo čekanje na miješanje tjestenine

Vjerojatno već znaš da je potrebno miješati tjesteninu kako se ona ne bi prilijepila na unutrašnju stranu lonca u kojem se kuha. No, vjerojatno je i da to počneš raditi prekasno, a to je velik problem. Prema riječima talijanskih stručnjaka, veće su šanse da će se tjestenina za posudu zalijepiti na početku kuhanja, prije nego što se škrob otpusti u vodu, stoga je prilikom njenog kuhanja bitno promiješati ju već unutar prve dvije minute kuhanja.

Bacanje vode poslije kuhanja

Ako i ti, kao i većina, poslije kuhanja tjesteninu procijediš, a voda u kojoj se kuhala izlije se u odvod, radiš jednu od najčešćih i najgroznijih grešaka. Time odbacuješ priliku da svojem umaku daš dodatni okus. "Slana i škrobna voda u kojoj se tjestenina kuhala odlična je pomoć u spajanju umaka i tjestenine. Suprotno onome što očekuješ, umak zbog nje neće postati vodenkast, već će dobiti ravnomjerniju konzistenciju", navela je kuharica Mindy Oh. 

Posjeti Gastro.hr