Jaja na oko bit će jednostavno savršena uz ovaj trik

Pixabay
Ono kad kažemo da netko „ne zna niti skuhati/ispeći jaja“, to je više simbolično. Naime, sigurno si primijetila/o da nije uopće lako ispeći jaja na oko.
Vidi originalni članak

Čini se, uistinu, da je ispeći jaja na oko najjednostavnija stvar na svijetu i da to treba znati već svako dijete s dvoznamenkastim brojem godina. No, jedno je ispeći jaja tako da se pojedu. A sasvim drugo ispeći ih tako da budu fina, savršena – takva da ih jednostavno poželiš objaviti na Instagramu.

Ma, dobro, ne moraš ih objavljivati! Nego ih samo pojesti s guštom. I uživati dok te ispituju kako ispeći tako savršena jaja na oko. A vrlo je jednostavno.

Tajna je u vodi

Navodno je stvar u dodavanju vode u tavu dok se jaja peku – tako tvrdi chef Michael Scipione, s Food Networka. Voda može, kaže on, uistinu popraviti stvar i učiniti da jaja na oko ispadnu kao da ih je pekao sami chef.

 

tips & tricks Znamo sve tajne savršeno kremastog omleta

 

Iako su „savršeno pečena jaja na oko“ vrlo individualna stvar, odnosno ne volimo svi isto, recimo da je neka zlatna sredina jaje pečeno tako da se žutanjak ne raspukne, a bjelanjak nije prepečen. Ako voliš baš tako, onda moraš isprobati ispeći ih ovako. Prema njegovom „receptu“ pečenje bi bilo dosta slično poširanju jaja.

Evo kako ispeći savršena jaja na oko

U tavicu ulij vode do visine malo manje od centimetra i dodaj žlicu octa. Ocat će spriječiti da se bjelanjak „razleti“ po tavici. Možeš dodati i prstohvat soli. Stavi tavicu na vatru, pa pričekaj dok ne počne ključati. Tad dodaj jaja na tavicu.

Ako želiš da jaja budu savršenog oblika, nemoj peći više od dva odjednom, da se bjelanjak ne spoji. Isto tako nemoj miješati vodu jer će to poremetiti oblik bjelanjaka.

 

FIno i toplo Za doručak: U pećnici pripremi slastan omlet

 

Neka se jaja tako peku između dvije i četiri minute, ovisno o tome kako ih voliš jesti. Ako želiš da žutanjak bude malo bolje pečen, žlicom zagrabi zaključale vode iz tavice i zalij žutanjak. Kad procijeniš da je gotovo, prema tvojem ukusu, lagano ga izvadi i preseli na tanjur.

Naravno, svaka tehnika zahtijeva praksu, pa tako i ova. No, toliko je jednostavno da će ti sigurno ubrzo uspjeti! I isplatit će se tvoj trud.

Posjeti Gastro.hr