Jednostavan trik kojim možeš poboljšati domaći pesto!

Thinkstock
Sve je u metodi izrade...
Vidi originalni članak

Pesto je jedan od osnovnih umaka, pogotovo kada je riječ o ljetu. Ukusan je i brz te je izvrstan način da iskoristiš bosiljak iz svojega vrta ili hladnjaka.

Tradicionalno, on potječe iz Genove, glavnog grada talijanske regije Ligurije, zbog čega se pesto od bosiljka ponekad naziva i Pesto alla Genovese, a tradicionalno se izrađivao u mramornom tarioniku s drvenim tučkom. Danas se u većini recepata za pesto koristi blender ili procesor hrane, koji je mnogo brži i učinkovitiji od tarionika s tučkom, ali oni koji vole i slijede tradiciju tvrde da iako brža metoda, ona nije uvijek najbolja, pogotovo kada je riječ o okusu.

 

tjestenina Fettuccine s gljivama i pestom

 

Tarionik s tučkom inače će tradicionalni način na koji se izrađuju mnoge emulzije te mješavine mljevenih začina. Postoji mnogo različitih vrsta te veličina, ali i materijala od kojih su napravljeni, no svi oni djeluju u suštini na isti način - sastojke u njima razbijaš tučkom te ih dalje melješ njihovim guranjem u dno i bokove tarionika.

Koristeći iste sastojke, sljedećeg puta probaj napraviti ili obje verzije ili ako si do sada gotovo uvijek radila onu s blenderom, izdvoji malo vremena i probaj ovu tradicionalniju. Food and Wine prenosi da je razlika između dvije metode ona osjetna da imaš osjećaj kao da jedeš dva različita umaka. "Verzija napravljena s tarionikom i tučkom bila je kremasta, nevjerojatno je mirisala, nije bila masna, a bosiljak je donio sasvim novu teksturu umaku", rekla je Margaret Eby za Food and Wine.

Naravno, kako oni navode, ništa loše nema u verziji napravljenoj u blenderu ili procesoru hrane. Ona je sjajna onda kada ti se žuri ili kada ga baš želiš jesti, ali nemaš volje za pripremu u tarioniku. No, onda kada ipak imaš viška vremena i želiš fantastičan okus sada znaš u kojem smjeru trebaš krenuti i s čim!

 

Brzo i fino Dopustite da vas osvoji: Hrskavi kruh punjen pestom i sirom DOBAR TEK! Divan mediteranski sendvič s pestom od sušenih rajčica

Posjeti Gastro.hr