Kako brzo i jednostavno napraviti senf?
Napravite domaći senf nakon kojeg vam više neće pasti na pamet da kupujete onaj iz prodavnice jer je ukus neusporedivo bolji.
Možda vam se čini da je senf teško napraviti, ali ako pratite naše savjete, shvatit ćete da je vrlo jednostavno. Iako je tradicionalni žuti senf najčešći izbor, dodavanje različitih začina i aroma može značajno poboljšati njegov okus, pa zašto ne biste eksperimentirali s različitim sastojcima kako biste dobili najbolju kombinaciju. Naprimjer, med će mu dati slađi, a ocat kiselkastiji okus, zavisno od toga koji okus najviše preferirate.
Ključan sastojak su sjemenke gorušice, ali i nekoliko drugih detalja, no cjelokupna je priprema uglavnom vrlo jednostavna i brza.
Potrebno vam je:
- 60 g sjemenki gorušice
- 1 šalica bijelog vina
- ½ šalice octa
- ½ šalice vode
- 2 žlice meda
- ½ žličice bibera
- ½ šalice soli
Priprema:
- Sjemenke gorušice stavite u posudu pa zalijte vinom, octom i vodom te ostavite da tako odstoje preko noći. Sjemenke s tekućinom dobro izmiksajte (stavite sve skupa u blender ako ga imate), dodajte med i začine pa sve miksajte dok ne dobijete glatki, gusti senf.
- Ako vam smjesa ispade pregusta, slobodno je razrijedite s dodatnom tekućinom (vodom, octom ili vinom). Senf spremite u staklenku u kojoj može stajati i do pola godine.
- Po želji u ovaj pripravak možete dodati začine poput bosiljka, origana, majčine dušice, sve po vlastitom ukusu.