Možda vam se čini da je senf teško napraviti, ali ako pratite naše savjete, shvatit ćete da je vrlo jednostavno. Iako je tradicionalni žuti senf najčešći izbor, dodavanje različitih začina i aroma može značajno poboljšati njegov okus, pa zašto ne biste eksperimentirali s različitim sastojcima kako biste dobili najbolju kombinaciju. Naprimjer, med će mu dati slađi, a ocat kiselkastiji okus, zavisno od toga koji okus najviše preferirate.
Ključan sastojak su sjemenke gorušice, ali i nekoliko drugih detalja, no cjelokupna je priprema uglavnom vrlo jednostavna i brza.
Potrebno vam je:
- 60 g sjemenki gorušice
- 1 šalica bijelog vina
- ½ šalice octa
- ½ šalice vode
- 2 žlice meda
- ½ žličice bibera
- ½ šalice soli
Priprema:
- Sjemenke gorušice stavite u posudu pa zalijte vinom, octom i vodom te ostavite da tako odstoje preko noći. Sjemenke s tekućinom dobro izmiksajte (stavite sve skupa u blender ako ga imate), dodajte med i začine pa sve miksajte dok ne dobijete glatki, gusti senf.
- Ako vam smjesa ispade pregusta, slobodno je razrijedite s dodatnom tekućinom (vodom, octom ili vinom). Senf spremite u staklenku u kojoj može stajati i do pola godine.
- Po želji u ovaj pripravak možete dodati začine poput bosiljka, origana, majčine dušice, sve po vlastitom ukusu.