Špajza 15. ožujka 2018.

Kako brzo i jednostavno napraviti senf?

senf
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Napravite domaći senf nakon kojeg vam više neće pasti na pamet da kupujete onaj iz prodavnice jer je ukus neusporedivo bolji.

Možda vam se čini da je senf teško napraviti, ali ako pratite naše savjete, shvatit ćete da je vrlo jednostavno. Iako je tradicionalni žuti senf najčešći izbor, dodavanje različitih začina i aroma može značajno poboljšati njegov okus, pa zašto ne biste eksperimentirali s različitim sastojcima kako biste dobili najbolju kombinaciju. Naprimjer, med će mu dati slađi, a ocat kiselkastiji okus, zavisno od toga koji okus najviše preferirate.

 

Možda vas zanima... Ručak za pet: Teletina u umaku od senfa Recepti

 

Ključan sastojak su sjemenke gorušice, ali i nekoliko drugih detalja, no cjelokupna je priprema uglavnom vrlo jednostavna i brza.

 

senf Možda vas zanima... Bogatstvo okusa: Pet prijedloga za jela sa senfom None

 

Potrebno vam je:

  • 60 g sjemenki gorušice
  • 1 šalica bijelog vina
  • ½ šalice octa
  • ½ šalice vode
  • 2 žlice meda
  • ½ žličice bibera
  • ½ šalice soli

Priprema:

  1. Sjemenke gorušice stavite u posudu pa zalijte vinom, octom i vodom te ostavite da tako odstoje preko noći. Sjemenke s tekućinom dobro izmiksajte (stavite sve skupa u blender ako ga imate), dodajte med i začine pa sve miksajte dok ne dobijete glatki, gusti senf.
  2. Ako vam smjesa ispade pregusta, slobodno je razrijedite s dodatnom tekućinom (vodom, octom ili vinom). Senf spremite u staklenku u kojoj može stajati i do pola godine.
  3. Po želji u ovaj pripravak možete dodati začine poput bosiljka, origana, majčine dušice, sve po vlastitom ukusu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.