Kako je Robert de Niro u modu vratio klasični martini

REUTERS/PIXSELL; Aditya Saxena/Unsplash Robert de Niro navodno je od svoje asistentice zahtijevao da mu Uboerom šalje martinije
S maslinom ili malo limunove korice, klasični martini nekad je bio omiljeni koktel mnogima, pa tako i tajnom agentu 007. Sada se ovaj koktel klasik vraća na scenu zahvaljujući glumcu Robertu de Niru i jednom sudskom procesu
Vidi originalni članak

Prije nekoliko mjeseci, oskarovac Robert de Niro punio je novinske stupce jer ga je bivša asistentica optužila za rodnu diskriminaciju. A posljednjih nekoliko tjedana, jedna od epizoda opisana tijekom suđenja postala je viralna te je inspirirala brojne obožavatelje slavnog glumca i ljubitelje klasičnih koktela da se vrate jednom dobro starom koktel klasiku.

Martini stiže taksijem kad mu se prohtije

Naime, prema riječima de Nirove bivše zaposlenice, njezin šef svakodnevno ju je izlagao toksičnoj atmosferi na poslu i za nju imao razne čudne zahtjeve poput onog da mu je Uberom morala slati koktel martini kad god se njemu prohtjelo, i to iz restorana Nomu u kojem je 80-godišnji de Niro suvlasnik.

Kako se martini sve više spominjao u medijima zbog  slavnoga glumca, tako su ga gosti u brojnim njujorškim barovima i restoranima počeli sve češće ponovno naručivati. Neki snalažljivi njujorški ugostitelji ubrzo su, na krilima novog martini trenda, omogućili dostavu omiljenog koktela, ali i osmislili posebne martini akcije u svojim lokalima.

Novi martini trendovi

Također, mnogi su još jače promovirali svoje verzije ovog koktel klasika, pa se tako ovih dana u New Yorku nazdravlja uz koktele Aston Martini, Vesper Martini i druge, a primjerice slavni The Portrait Bar, smješten u sklopu još slavnijeg hotela The Fifth Avenue, kreirao je posebnu ponudu – Martini Ritual, u sklopu koje, za 35 dolara po osobi, gosti njihovog hotela mogu uživati u uslugama privatnog miksologa koji će im 2 sata bez prestanka mućkati koktel Cartagena. Njihovu verziju martinija.

U nastavku ti donosimo recept za klasični martini, ali i nekoliko ideja za posebne verzije ovog koktela koji se, očito, vratio u modu.

Recept za klasični martini

(za 1 čašu)

Sastojci:

  • 60 ml gina ili votke
  • 30 ml suhog vermuta
  • maslina ili limunova korica

Postupak:

  1. U šejker za koktele ulij gin/votku te vermut i dopuni ledom. Dobro izmućkaj.
  2. Ulij u dobro ohlađenu čašu za martini te posluži s maslinom ili limunovom koricom.

A evo i nekoliko odličnih ideja za malo drugačiji martini...

 

nazdravi vikendu Koktel i desert u jednom - espresso martini sa slanim karamelom omiljeni koktel Slavna glumica obožava Porn Star Martini! napitak za pet Uljepšajte si vikend čokoladnim martinijem!

 

Posjeti Gastro.hr