Kako napraviti savršena poširana jaja?

Thinkstock
Bezbroj bezuspješnih pokušaja kuhanja poširanog jajeta postat će uspješnica već iz prvog pokušaja ako pratite ove trikove.
Vidi originalni članak

Kako svaki put napraviti savršeno poširana jaja? Pahuljasta, tvrda, a da opet žumanjak bude mekan i curi?

 

Za dobar početak dana Jaja na oko iz pećnice - slasne košarice za doručak

 

najbolji doručak ikad Za doručak: Malo drugačija jaja sa slaninom

 

Donosimo vam nekoliko trikova:

  • Hladna, svježa jaja su ključna. Svježija jaja znače deblji bjeljanjak pa će i jaje ostati kompaktnije. 
  • Lonac napunite vodom i dodajte dvije žlice octa. Sol nikako nemojte stavljati jer će razdvojiti bjelanjak. Vodu zagrijavajte na laganoj vatri i čekajte dok počne kipjeti. Kako bi poširana jaja uspjela, voda treba tek pomalo ključati kroz cijelo vrijeme pripreme, a nikako kipjeti jer će se bjelanjak razdvojiti.

  • Jaja oprezno razbijte u manju zdjelicu. Tako ćete izbjeći da vam se žumanjak raspadneNapravite pijavicu uz pomoć žlice. Pažljivo spustite jaje u vodu. 
  • Jaje kuhajte 4 minute i pomalo žlicom gurajte bjelanjak prema žumanjku kako se ne bi razdvojili. 
  • Poširano jaje je gotovo kada je bjelanjak potpuno tvrd, a žumanjak još uvijek tekuć i prekriven tankim slojem koji ga drži kompaktnim. Izvadite ih velikom kuhinjskom lopaticom ili kutljačom.

Uživajte!

Posjeti Gastro.hr