Kamenice - izvorni okusi mora u najboljem obliku

Thinkstock
Delikatne školjke najveći gušt pružaju odmah po vađenju iz mora, bogate su hranjivim tvarima i pružaju velik užitak kako u pripremi tako i u uživanju u izvanrednim okusima mora...
Vidi originalni članak

Najukusnije doba godine za gastronomske znalce i ljubitelje dobrih zalogaja mogao bi biti upravo ožujak. Osim dolaska toplijih dana, otvara se i sezona kamenica, najpoželjnije morske delicije. 

Ove delikatne i izrazito poželjne školjke veliki su hit u restoranskom svijetu te ih pripremaju chefovi vrhunskih restorana prezentirajući tako samu esenciju mora. Naši pak se chefovi mogu pohvaliti izvornim stonskim kamenicama, nijansu boljima od ostalih. Osim Malog Stona, hrvatsko je more bogato i kamenicama iz Limskog kanala, a Šibenik pak je bogat divljim kamenicama.
 



Kamenice su najukusnije kada su svježe. Odmah po vađenju iz mora pokapaju se s nekoliko kapi limunovog soka i malo maslinovog ulja da bi se zatim iz školjaka posrkali najbolji morski sokovi. 

Osim u svježima, u kamenicama možete uživati u rižotima i tjesteninama, zapečenim ili pohanima kombinacijama. One traže vrlo kratku termičku obradu, a vole se i s rajčicom, pršutom, sirevima i ostalim mediteranskim delicijama za slasna guštanja. 

Malostonski festival kamenica na najljepši je način otvorio sezonu, a zanima li vas koji su restorani sam festival popratili i koje specijalitete s kamenicama nude neki od najboljih hrvatskih restorana, svratite na Hrvatska365 Gourmet - mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama.

Posjeti Gastro.hr