Špajza 28. veljače 2017.

Pršut – najtraženija mesna delicija

pršut
Je li pršut zapravo glavna zvijezda ovog jela? foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz maslinovo ulje, fini domaći sir i pokoju još toplu fetu kruha, pravi dalmatinski pršut postaje delicija koju je teško nadmašiti...

Iako poznat po cijelom svijetu, domaći pršut nešto je čime se najviše ponosimo. Hrvatska se može pohvaliti s čak nekoliko vrsta koje smo podijelili geografski pa tako imamo i obožavamo dalmatinski, istarski, krčki i drniški pršut. Svaki pomalo drugačiji i tako poseban na svoj način. Razlike su sitne, dalmatinski se pršut, primjerice, suši na buri i dimu dok istarski pršut ne zahtijeva dim već se voli s mediteranskim mirodijama i suši se na zraku.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pršut je potrebno sušiti oko godinu dana do čak nekoliko godina, a što dulje sam proces traje, on će biti ukusniji, kvalitetniji, punijeg okusa i bolje teksture.

Reže se samo ručno. Svaka feta pršuta mora biti tanja od one prethodne što je nožem poprilično teško postići, ali daje divne rezultate. Najkvalitetniji pršuti režu se pred vama dok su oni prethodno rezani pa vakuumirani pogodniji tek za kuhanje.

Pršut će se sjajno složiti uz čitav niz poznatih specijaliteta pa stoga nije neobična i široka restoranska primjena. Tjestenine i rižota postat će nijansu bogatiji dodate li im fino dimljeni pršut, a ova će vrhunska namirnica na idealan način zaokružiti i svako povrtno jelo. Prokulice i šampinjoni, šparoge, pizza, piletina, pa čak i voće... Pršut se zbilja slaže baš sa svime!
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama posjetite Hrvatska365 Gourmet
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.