Bračka ili dalmatinska janjetina uzgaja se od pasmine pramenka. Iako je njezina službena zaštita podrijetla i dalje u procesu, otočni uzgajivači posljednjih godina posvetili su se upravo promociji i očuvanju bračkih specijaliteta od janjetine, a broj uzgajivača iz godine u godinu sve je veći.
Težački život otočana, surova zemlja, kamen i sunce iznjedrili su neprocjenjive delicije. Brački specijaliteti od janjetine potječu od antičkih vremena, a njihov jasan kulinarski identitet očuvao se do danas.
Vitalac je kulinarska poslastica za nepopravljive hedoniste. Priprema se od janjećih iznutrica koje se nabadaju komad po komad na ražanj, a kada se završi nizanje iznutrica, omotaju se janjećom maramicom i peku na laganoj vatri. Vitalac se servira narezan, a prema starim bračkim običajima, posluživao se kao predjelo dok se čekalo da janjac bude pečen.
Bračka janjetina na rimski priprema se od janjećeg buta koji se peče u košuljici od krušnih mrvica, maslinova ulja i aromatičnog otočnog bilja. Tako pripremljen but peče se u posudi s mesnim temeljcem i u zagrijanoj pećnici na 200°C.
Otočnih specijaliteta od janjećeg buta ima još, a jedan od njih je butalac. Butalac je janjeći but nadjeven začinskim biljem s otoka i zaliven vinom, zatim tu je i janjeći tingul ili pirjana janjetina. Uz autentične bračke delicije ispija se uvijek lokalno vino, a najčešća i najstarije uzgajana sorta otoka Brača je plavac mali.
Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Hrvatska365 Gourmet!