Kao najveći glavonožac Jadrana, hobotnica živi na stjenovitim obalama, a voli pjeskovita i kamenita dna. Njezina hrana su rakovi i školjke da bi zatim narasla i do tri metara duljine i dosegla težinu do čak 15 kilograma.
Hobotnica ima osam jednakih krakova, a posebnom je čini i vrećica s crnilom koje ispušta kada se osjeća ugroženom.
Njezino je divno, meko i podatno meso u gastronomskom svijetu izraslo u pravu deliciju pa je tako najčešći gost menija restorana s obale, ali i onih kontinentalnih. Hobotnica je zbilja svestrana namirnica, uklapa se u čitav niz izvrsnih jela, a samo neka od njih su različite varijante salata, brudeti, peka i gulaši.
Prije pripreme hobotnicu je potrebno do 12 sati držati u slatkoj vodi ili pak je smrznuti i pripremati sljedeći dan. Na taj će način postati mekša, a samim time i daleko ukusnija. Pri kuhanju, hobotnica ispušta sol pa je tako nije potrebno čak ni pretjerano začinjavati.
Odlično će se složiti s krumpirom, palentom, bobom, različitim mahunarkama i kvalitetnim bijelim vinom.
Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Hrvatska365 Gourmet!