Klasični temeljci - otkrij tajnu kako popraviti okus svakog jela

Unsplash
Kad vidiš u receptu temeljac, uvijek ga preskočiš jer ga nikad nemaš? Svladaj umijeće klasičnih temeljaca jer samo tako ćeš obogatiti teksture i okuse svih svojih jela te ih vizualno uljepšati.
Vidi originalni članak

Želiš nadograditi svoje umijeće kuhanja kod kuće? Ovladavanje recepata za klasične temeljce, odnosno baze sastojaka jedan je od najlakših i najzdravijih načina za dodavanje okusa, teksture i vizualne privlačnosti tvojim jelima.
Za svakog je kuhara, bio profesionalac ili amater, razumijevanje različitih baza sastojaka temelj unaprjeđivanja gotovo svih recepata. Jer temeljci su sastavni dio brojnih jela, kako naše tradicionalne hrvatske tako i raznih svjetskih kuhinja. To su definitivno oni recepti koji se prenose s koljena na koljeno i brižno čuvaju u ‘posebnoj’ bilježnici.
A kao malu poslasticu na kraju – donosimo ti i tri savjeta kako pokupiti višak masnoće s temeljaca – jer želimo da se hraniš i živiš zdravo, naravno!

pripremi, upotrijebi, zamrzni Ovo su male tajne odličnog temeljca

Goveđi temeljac 

Prelij vodom 700 g mesa i 2 kosti sa srži pa zavrij. Očisti i nareži 1 mrkvu, ¼ korjenastog celera, 1 korijen peršina i 1 poriluk. Dodaj 5 zrna papra, 2 lovorova lista, 1 grančicu timijana I ½ pečenog luka. Posoli i kuhaj oko 2 i pol sata pa procijedi.

Riblji temeljac

Očisti i nareži 2 luka, 1 mrkvu, 2 stabljike celera i 1 poriluk. Stavi u lonac zajedno s ½ svežnjića peršina, 1 grančicom timijana, 1 žlicom papra u zrnu, 2 lovorova lista, ½ žličice soli i 1 kg ribe (kosti, glave). Zalij s po 500 ml bijelog vina i vode pa kuhaj sat vremena i na kraju procijedi.

Povrtni temeljac

Nasjeckaj 2 mrkve, 2 poriluka, 1 luk, 2 korjenasta celera i 2 režnja češnjaka. Propirjaj na 2 žlice ulja pa kuhaj 2 sata zajedno s lovorovim listom, 1 žličicom papra u zrnu i soli.

Temeljac od peradi

Očisti i usitni 500 g povrća za juhu i 2 luka. Operi 1 kokoš za juhu pa je zajedno s povrćem prelij vodom, dodaj žlicu soli, žličicu papra u zrnu i 3 lovorova lista. Kuhaj sat i pol pa procijedi.

Svestran dodatak 5 načina korištenja temeljca u kocki, a da nije za juhu


Tri načina za odstranjivanje masnoće iz temeljca

Kuhinjski papir: prijeđi komadom kuhinjskog papira po površini vruće juhe - on će ukloniti masne mjehuriće.
Kockice leda: u vrelu juhu ubaci nekoliko kockica leda. Kapljice masnoće primit će se za kockice pa ih skupa izvadi iz juhe.
Hlađenje: masnoća se hlađenjem skuplja na površini - jednostavno je pokupi zaimačom.

Posjeti Gastro.hr