Špajza 19. studenoga 2018.

5 načina korištenja temeljca u kocki, a da nije za juhu

foto: Freepik

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Znamo da dobar temeljac čini juhu boljom, ali zaboravljamo da nam on može odlično poslužiti i u mnogim drugim svakodnevnim jelima

Zbog njihove praktičnosti temeljce u kocki rado i često koristimo za pripremu juha i variva, u tim su nam situacijama neizostavni. No, oni nam odlično mogu pomoći da obogatimo okus i mnogih drugih jela. Dajemo primjere pet jela koja će značajno profitirati od dobrog temeljca.

Umaci

Iako nikad nisu u glavnoj ulozi, umaci su vrlo svestrani jer mogu biti i prilog glavnom jelu, ali i malo više od toga kad želimo obogatiti okus krekera ili bilo kojih grickalica u međuobroku ili predjelu. Umaci također mogu i sendvič učiniti sočnim. Umak je naizgled jednostavno pripremiti, ali to u praksi nije baš tako jer je umijeće u doziranju i postizanju balansa među sastojcima. Unatoč svom našem trudu nekad nam umaci ispadnu „prazni“, osjećamo da im nedostaje punina okusa. Takvi su nerijetko i kupovni umaci, koji zato trebaju malo naše pomoći da bi postali ukusniji. Nekad je dovoljno još malo krčkanja ili poklopiti umak na neko vrijeme da se sastojci dobro prožnju, ali obično ipak trebate konkretnije reagirati. Primjerice, ako želite poboljšati šalšu, možete joj dodati kokošji temeljac u kocki, maslinovo ulje, malo začinskog bilja kao što su bosiljak ili origano ‒ čak i ako su ti sastojci navedeni na deklaraciji kupljenog umaka. Možete pokušati i sa šećerom (neki su gotovi umaci od rajčice dosta kiseli pa vam to zapravo smeta), a omiljeni dodatak mnogim umacima jest naribani sir.

Pire od krumpira

Jedan od omiljenih priloga u hrvatskoj kuhinji također je naizgled jednostavan za pripravu. No, pogriješiti možete već pri izboru krumpira uzmete li mladi, a ne brašnasti ili crveni krumpir, koji se preporučuju za pire. Osim toga, krumpir može biti i lošije kvalitete, što obično shvatimo prekasno, tek kad ga počnemo guliti. Mesni ili povrtni temeljac tu spašava stvar. No nije on dobrodošao samo kad je krumpir u pitanju, na isti ga način možete iskoristiti u pireu od graška, mrkve ili bilo kojeg drugog povrća.

 

Objavu dijeli Oz Telem (@oztelem)

Polijevanje pečenja

Svi ćemo se složiti da dobra pečenka mora biti sočna, što zahtijeva obilno i učestalo polijevanje tijekom pečenja. Osobito je to važno kod manje masnog mesa kao što su piletina i puretina. Mariniranje prije pečenja i stalno polijevanje temeljca u kocki, rastopljenog u vodi, itekako će obogatiti okus i spriječiti da pečenje bude suho. Osobito su pritom kritični manje masni dijelovi (bijelo meso). Naravno, temeljcu se mogu pridružiti i drugi začini, ovisno o preferencijama i vrsti mesa. Inače, za upotpunjavanje njezina okusa pečenku možete i nadjenuti špekom, češnjakom, mrkvom itd.

Rižota

Ogromna je razlika između rižota koji je kuhan u temeljcu i onog pripremljenog na vodi. Dijelom je razlog što bijela Arborio riža, koja je zbog velike količine škroba prva preporuka za pripremu rižota, ima prilično neutralan okus. Stoga će dobar temeljac napraviti veliku razliku u okusu cijeloga jela. Kod morskih plodova kao što su kozice i školjke on je neizostavan, pogotovo ako nemate na raspolaganju mnogo vrsta korjenastog povrća. Isto vrijedi za rižota od manje masnog mesa koje ne može pustiti mnogo svog soka.

Kuhanje na pari

Najveća i najčešća pogreška u pripremi povrća jest prekuhavanje, čime umanjujemo sve benefite što ih od povrća dobivamo. Primjerice, brokula gubi većinu svojih dragocjenih svojstava ako se prekuha te voda u kojoj se kuhala postaje nutritivno vrjednija od nje.  Stoga je kuhanje na pari, što lako možete izvesti i bez specijalizirane aparature, najzdraviji način kuhanja povrća. Još veću nutritivnu vrijednost i puninu okusa to povrće ima ako nije riječ o običnoj vodi već se pari na temeljcu.

Za više informacija o proizvodima Vegeta Natur posjetite www.vegeta-natur.hr.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.