Kolači prženi na masnoći: Nekoliko trikova koji rade veliku razliku

Shutterstock Tajne prženog tijesta
Kakav bi nam život bio bez krafni, kroštula, donutsa i raznih drugih delicija koje se prže u dubokom ulju? No, da bi ti uspjele onako fine kako su to znale raditi naše bake, trebaš se pridržavati nekoliko vrlo bitnih pravila - i sve će na kraju ispasti savršeno
Vidi originalni članak

Povijest prženih kolača, kažu prvi pisani podaci, započeli su stari Rimljani. Naime, slaveći Saturnov hram trebalo je počastiti veliko mnoštvo ljudi nekom jeftinom i brzom poslasticom. Pa se netko domišljato sjetio kako bi mogli pomiješati brašno, šećer i vodu i napraviti pogačice.

Sve ostalo je otišlo u povijest, a danas je nezamislivo da tijekom slavljenja, primjerice, karnevala, ali i bilo kojih drugih obiteljskih proslava, na stolu nisu krafne, kroštule, pogače i razne druge delikatese koje se peku u dubokom ulju ili masnoći.  

Kolači koji se prže na ulju ili masti trebali bi se pržiti u puno ulja ili masti, ali koji nisu niti prehladni niti prevrući. Trik kako ćeš pogoditi idealnu temperaturu je sljedeći – uzmi drveni štapić pa ga stavi u masnoću, pa ako se oko njega počnu stvarati mali mjehurići i počne uzdizati dim, tada je vrijeme da počneš pržiti kolačiće.

Tijesto za kolače koji se peku na masnoći, pak, ne bi smjelo sadržavati puno šećera jer ubrzava 'bojanje' masti u smeđu boju i time je zapravo čini neupotrebljivom.

Isto tako, kolače od dizanog tijesta (one s kvascem) prvo prži s gornje strane, a potom s donje!

Bake me by Nina Kroštule - najdraže su nam u doba karnevala

slatka tradicija Darko Debić ima najbolji recept za domaće krafne

Posjeti Gastro.hr