Lubenica s grilla - baza slatkih i slanih jela

SHUTTERSTOCK Grillana lubenica
Na vruću rešetku od grila "baci" i lubenicu...
Vidi originalni članak

Chillanje&Grillanje nastavljamo receptom s lubenicom, sinonimom za duge ljetne večeri i opuštanje s društvom. Vrijedi je uklopiti i u jelovnik za sljedeći roštilj jer dobro funkcionira kao prilog, salata, ali i desert.

Uz malo truda, lubenica neće biti samo ukusna, već i zaista fotogenična. Trebaš je dobro natrljati šećerom, koji će se na grilu karamelizirati i biti "krivac" za tragove koji će nastati nakon par minuta na vrućoj rešetki. Lubenica s notom karameliziranog šećera dobro će pristajati uz niz začinskog bilja, umaka, ali i sladoled. 

 

Kraljica ljetnog voća Sočnu lubenicu pripremi kao salatu, napitak ili ju grilaj

 

 

U nastavku donosimo bazičan recept koji će ti poslužiti za pripremu slatkih i slanih kombinacija, ali i dozu inspiracije. 

Grilana lubenica

Sastojci:

  • 1,5 kg lubenice 
  • 50 g šećera
  • 1 žlica korice limete
  • prstohvat soli

Postupak:

  1. Nareži lubenicu na četvrtine, odnosno na trokute debljine do dva centimetra.
  2. Pomiješaj šećer, prstohvat soli i koricu limete pa dobro natrljaj lubenicu.
  3. Stavi na grill i grilaj dvije do tri minute sa svake strane.
  4. Posluži odmah!

 

tajne gril majstora Grilanje povrća i pet (neoprostivih) grešaka

 

IDEJE ZA POSLUŽIVANJE:

  1. U šećer s koricom limete umiješaj malo chilija u chili flakesa i posluži uz osvježavajući dip od grčkog jogurta.
  2. Dobra kombinacija su i smeđi šećer, kumin te limeta.
  3. Iskoristi grilanu lubenicu za pripremu salate s feta sirom, svježim lukom i listićima mente. 
  4. Nareži grilanu lubenicu na kockice pa je pomiješaj sa svježim krastavcima i listićima bosiljka. 
  5. Prelij grilanu lubenicu medom ili pak balzamičnim octom. 
  6. Posluži uz javorov sirup i kuglicu sladoleda.

 

Posjeti Gastro.hr