Špajza 13. srpnja 2021.

Sočnu lubenicu pripremi kao salatu, napitak ili ju grilaj

Napitak od lubenice foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona lubenica je tu, nauči kako je najbolje pripremiti i iskoristiti svu sočnost i aromu omiljenog ljetnog voća

Jedan od vjesnika ljeta svakako je lubenica, mnogima omiljeno sočno voće. Kako se radi o namirnici koja nam je dostupna u kratkom roku tijekom ljetnih mjeseci, rado ćemo iskoristiti svaki zalogaj. Nema dijela lubenice koji nije jestiv, a osim što je ukusna sama za sebe, postoji cijeli niz recepata u kojima možeš iskoristiti okus lubenice. 

Važno je najprije znati odabrati sočnu lubenicu. Vjerojatno si i ti nekada prije kupovine kuckala po kori lubenice kako bi prepoznala onu najsočniju, no ta metoda nije toliko pouzdana i velike su šanse da nisi niti čula preveliku razliku. Sočna lubenica prepoznaje se po boji kore koja mora biti tamno zelene boje, ali isto tako imati dio kore koji je potpuno žut. To znači da je lubenica dovoljno dugo ležala na tlu i da je zrela. Ako želiš nešto slađu lubenicu odaberi onu okrugliju, dok će duguljaste lubenice imati nešto više vode i biti malo manje slatke. 

 | Author: Shutterstock Sočna i slatka lubenica će biti okruglog oblika i imat će žutu pjegu na kori foto: Shutterstock

Voćna salata je vječni klasik

Sada kada imaš savršenu lubenicu, što s njom? Prvo što naravno možeš je jesti ju kao slasni međuobrok, a odlična je ideja i kombinirati ju s drugim voćem i tako stvoriti voćnu salatu. Nikako nemoj zaboraviti u voćnu salatu dodati limun, a lubenica će se posebno dobro nadopunjavati s okusima jagoda, banana i tropskog voća poput manga i ananasa. 

 

voćna salata Možda vas zanima... Imamo 10 savjeta za pripremu voćne salate Špajza

 

Ledene lizalice za cijelu obitelj

Ako tražiš dodatnu dozu osvježenja, pripremi ledene lizalice od lubenice. Za ovaj recept idealna je nešto zrelija i slađa lubenica, a sve što ti je osim lubenice potrebno da napraviš ledene lizalice su grčki jogurt, limunov sok i šećer po želji. Također se možeš poigrati okusima i dodati drugo voće ili začine. 

 

Možda vas zanima... Osvježi se ledenim lizalicama od lubenice Recepti

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Osvježavajući napitak od sočne lubenice

Još jedan način kako se osvježiti tijekom najtoplijih dana je napitcima od lubenice. Pripremi aromatični mocktail od lubenice, odnosno koktel bez alkohola koji možeš pijuckati cijeli dan. Ako se dnevna ljetna zabava pretvori u večernju, u mocktail dodaj malo gina ili bijelog ruma i dobila si savršen ljetni koktel. 

 

Možda vas zanima... Opušteni vikend uz lažni koktel s lubenicom Recepti Možda vas zanima... Neobična „melonada“  Marthe Stewart Recepti

 

Još jedan napitak s lubenicom koji rado pripremamo za najtoplijih dana je "melonada" Marthe Stewart. Radi se o gustom napitku koji kombinira okuse lubenice i bijelog čaja za najbolje ljetno osvježenje prepuno zdravih vitamina i minerala koji hrane naš organizam. 

Nešto potpuno drugačije - grillana lubenica

Ako ipak želiš potpuno novi način pripreme lubenice, onda je vrijeme da zapališ roštilj. Grillana lubenica odlično će se nadopunjavati sa slatkim, ali i slanim jelima. Jedan od genijalnih načina kako jesti grillanu lubenicu je u kombinaciji s malo feta sira, par kolutića luka i nekoliko listova mente.

Možda vas zanima... Lubenica s grilla - baza slatkih i slanih jela Špajza

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Grillanje će uistinu izvući sve najbolje iz ovog omiljenog ljetnog voća. Sezona lubenica je na vrhuncu pa tako nemoj propustiti iskoristiti sočne lubenice za svakodnevno osvježenje i užitak.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.