Voćne salate idealna su ljetna slastica - i to nitko ne može osporiti. Najprije, gomila voća je u sezoni i široko je dostupna, a cijene su prihvatljive.
O zdravstvenim benefitima ni ne treba pričati, a prednost je i to što priprema NE uključuje približavanje štednjaku ili pećnici. Osim toga, neće ti trebati gotovo nikakav kuhinjski pribor ni posuđe, izuzev noža, posude i žlice, kao ni neki specijalni, skuplji začini.
Voćnu salatu možeš jesti za doručak, poslužiti je klincima za desert ili gostima umjesto kremastih kolača. Zamki u pripremi nema, ali zato ima nekoliko pravila kojih se dobro držati kako bi i okusom i izgledom zadovoljavala sve želje i kriterije. Pripremili smo popis 10 stvari na koje trebaš obratiti pažnju...
1. Kupuj svježe i domaće
Nemamo ništa protiv egzotičnog voća i onog koje čeka svoj red u hladnjačama, ali kad su u pitanju voćne salate - odaberi svježe i sezonski. Požuri na tržnicu i kod kumice od povjerenja nabavi raznoliko sezonsko voće (s ovog kontinenta).
Naravno, u kombinaciji se uvijek mogu naći ananas, kivi, banane ili mango, ali bobičasto voće, nektarine, breskve i marelice bi ipak trebale imati prednost.
2. Zrelo, ali ne i prezrelo
Znamo da je najlakše posegnuti u košaru s voćem i narezati sve što je pri ruci. Međutim, ako salatu poslužuješ gostima umjesto kolača, ipak pripazi da bude na nešto višem nivou.
Nezrelo voće može biti tvrdo i neukusno, dok se ono prezrelo vrlo lako pretvara u kašicu. Proberi voćke u savršenom stupnju zrelosti kako bi i okus i tekstura bili zadovoljavajući.
3. Ono što je lijepo je i ukusnije
Možda ti se čini da cjepidlačimo, ali kod voćnih salata su boje zaista presudne. Svakako pomiješaj voće različitih boja za wow efekt!
4. Očisti voće (kako treba)
Dakle, u slučaju voćne salate si ne smiješ dopustiti površnost. Ako voće dobro ne očistiš, oguliš ili ne povadiš sjemenke - sve će biti vidljivo i osjetno. Nitko ne želi slomiti zub zbog koštice!
5. Posveti vrijeme rezanju
Rezanje je bitan korak u kojem zaista možeš nepovratno zeznuti vizualni dojam. Trebala bi odabrati oblik i veličinu koja ti odgovara i držati se toga od prve do zadnje voćke.
6. Limun je nezaobilazan
Limun, naravno, nećeš ubaciti u salatu, ali sok i korica imaju svoje mjesto i u ovoj kombinaciji. Najprije, sok će usporiti proces tamnjenja narezanog voća, a citrusne će note dodatno naglasiti sve ostale okuse. Ako si sklona citrusima, fino naribaj koricu i lagano je umiješaj.
7. Nemoj se bojati začina
Svježe začinsko bilje, poput mente i bosiljka, dobro će se uklopiti u voćne salate. Osobito dobro pristaju uz jagode i maline te citruse. Opcija su i svježi, naribani đumbir, domaći vanilin šećer ili ekstrakt, lavanda, ali i malo nasjeckane čili papričice.
8. Preskoči lubenicu
Obožavamo lubenicu, ali ova ljetna kraljica ima ogroman postotak vode i velike su šanse da će u voćnoj salati napraviti nered. Doduše, lubenicu možeš baciti na grill!
9. Pripremi unaprijed, ali...
Očiti je problem s voćem što brzo mijenja boju i lako postaje mekano. Salatu možeš napraviti nekoliko sati unaprijed, što je i poželjno ako dodaješ začine, ali zaista pripazi da ne stoji predugo. Osobitu pažnju obrati na bobičasto voće, koje pušta boju i brzo postaje mekano.
10. Ne zaboravi na jogurt ili tučeno vrhnje
Neposredno prije serviranja salatu možeš preliti tekućim jogurtom i po želji zasladiti medom ili javorovim sirupom. Dobro će se uklopiti i nekoliko žlica lagano tučenog vrhnja. Odlična alternativa su vege jogurti, poput kokosovog, koji će salati dati još malo "osobnosti".
Još malo o voću...