Špajza 25. kolovoza 2023.

Imamo 10 savjeta za pripremu voćne salate

voćna salata
Savršena i bogata - voćna salata foto: Brenda Godinez/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon sljedećeg obiteljskog ručka ili roštilja, za desert posluži genijalnu voćnu salatu...

Voćne salate idealna su ljetna slastica - i to nitko ne može osporiti. Najprije, gomila voća je u sezoni i široko je dostupna, a cijene su prihvatljive.

O zdravstvenim benefitima ni ne treba pričati, a prednost je i to što priprema NE uključuje približavanje štednjaku ili pećnici. Osim toga, neće ti trebati gotovo nikakav kuhinjski pribor ni posuđe, izuzev noža, posude i žlice, kao ni neki specijalni, skuplji začini.

Voćnu salatu možeš jesti za doručak, poslužiti je klincima za desert ili gostima umjesto kremastih kolača. Zamki u pripremi nema, ali zato ima nekoliko pravila kojih se dobro držati kako bi i okusom i izgledom zadovoljavala sve želje i kriterije. Pripremili smo popis 10 stvari na koje trebaš obratiti pažnju...

 

Možda vas zanima... Jagode u čokoladi: Kako ih napraviti kod kuće? Špajza

 

1. Kupuj svježe i domaće

Nemamo ništa protiv egzotičnog voća i onog koje čeka svoj red u hladnjačama, ali kad su u pitanju voćne salate - odaberi svježe i sezonski. Požuri na tržnicu i kod kumice od povjerenja nabavi raznoliko sezonsko voće (s ovog kontinenta). 

Naravno, u kombinaciji se uvijek mogu naći ananas, kivi, banane ili mango, ali bobičasto voće, nektarine, breskve i marelice bi ipak trebale imati prednost. 

 | Author: Aura Zhang/Pexels Voćna salata foto: Aura Zhang/Pexels

2. Zrelo, ali ne i prezrelo

Znamo da je najlakše posegnuti u košaru s voćem i narezati sve što je pri ruci. Međutim, ako salatu poslužuješ gostima umjesto kolača, ipak pripazi da bude na nešto višem nivou.

Nezrelo voće može biti tvrdo i neukusno, dok se ono prezrelo vrlo lako pretvara u kašicu. Proberi voćke u savršenom stupnju zrelosti kako bi i okus i tekstura bili zadovoljavajući. 

 | Author: Nataliya Vaitkevich/Pexels Voće za voćnu salatu treba pažljivo i lijepo narezati, i estetika je bitna foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels

3. Ono što je lijepo je i ukusnije

Možda ti se čini da cjepidlačimo, ali kod voćnih salata su boje zaista presudne. Svakako pomiješaj voće različitih boja za wow efekt!

4. Očisti voće (kako treba)

Dakle, u slučaju voćne salate si ne smiješ dopustiti površnost. Ako voće dobro ne očistiš, oguliš ili ne povadiš sjemenke - sve će biti vidljivo i osjetno. Nitko ne želi slomiti zub zbog koštice!

5. Posveti vrijeme rezanju

Rezanje je bitan korak u kojem zaista možeš nepovratno zeznuti vizualni dojam. Trebala bi odabrati oblik i veličinu koja ti odgovara i držati se toga od prve do zadnje voćke. 

 | Author: SHUTTERSTOCK Priprema voća za voćnu salatu; foto: foto: SHUTTERSTOCK

6. Limun je nezaobilazan

Limun, naravno, nećeš ubaciti u salatu, ali sok i korica imaju svoje mjesto i u ovoj kombinaciji. Najprije, sok će usporiti proces tamnjenja narezanog voća, a citrusne će note dodatno naglasiti sve ostale okuse. Ako si sklona citrusima, fino naribaj koricu i lagano je umiješaj. 

7. Nemoj se bojati začina

Svježe začinsko bilje, poput mente i bosiljka, dobro će se uklopiti u voćne salate. Osobito dobro pristaju uz jagode i maline te citruse. Opcija su i svježi, naribani đumbir, domaći vanilin šećer ili ekstrakt, lavanda, ali i malo nasjeckane čili papričice. 

8. Preskoči lubenicu

Obožavamo lubenicu, ali ova ljetna kraljica ima ogroman postotak vode i velike su šanse da će u voćnoj salati napraviti nered. Doduše, lubenicu možeš baciti na grill!

 | Author: Faruk Tokluoglu/Unsplash Citrusi i kivi - nezaobilazan su dio voće salate foto: Faruk Tokluoglu/Unsplash

9. Pripremi unaprijed, ali...

Očiti je problem s voćem što brzo mijenja boju i lako postaje mekano. Salatu možeš napraviti nekoliko sati unaprijed, što je i poželjno ako dodaješ začine, ali zaista pripazi da ne stoji predugo. Osobitu pažnju obrati na bobičasto voće, koje pušta boju i brzo postaje mekano.

10. Ne zaboravi na jogurt ili tučeno vrhnje

Neposredno prije serviranja salatu možeš preliti tekućim jogurtom i po želji zasladiti medom ili javorovim sirupom. Dobro će se uklopiti i nekoliko žlica lagano tučenog vrhnja. Odlična alternativa su vege jogurti, poput kokosovog, koji će salati dati još malo "osobnosti". 

 | Author: Pexels Voćna salata foto: Pexels

Još malo o voću...

 

Kolač s borovnicama Možda vas zanima... Voće "tone" na dno kolača? Evo kako tomu doskočiti... Špajza Hladnjak Možda vas zanima... Otkrivamo koje voće trebaš čuvati u hladnjaku Špajza Možda vas zanima... Najbolji vodič za skladištenje i zamrzavanje šumskog voća Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.