Chillanje&Grillanje nastavljamo receptom s lubenicom, sinonimom za duge ljetne večeri i opuštanje s društvom. Vrijedi je uklopiti i u jelovnik za sljedeći roštilj jer dobro funkcionira kao prilog, salata, ali i desert.
Uz malo truda, lubenica neće biti samo ukusna, već i zaista fotogenična. Trebaš je dobro natrljati šećerom, koji će se na grilu karamelizirati i biti "krivac" za tragove koji će nastati nakon par minuta na vrućoj rešetki. Lubenica s notom karameliziranog šećera dobro će pristajati uz niz začinskog bilja, umaka, ali i sladoled.
U nastavku donosimo bazičan recept koji će ti poslužiti za pripremu slatkih i slanih kombinacija, ali i dozu inspiracije.
Grilana lubenica
Sastojci:
- 1,5 kg lubenice
- 50 g šećera
- 1 žlica korice limete
- prstohvat soli
Postupak:
- Nareži lubenicu na četvrtine, odnosno na trokute debljine do dva centimetra.
- Pomiješaj šećer, prstohvat soli i koricu limete pa dobro natrljaj lubenicu.
- Stavi na grill i grilaj dvije do tri minute sa svake strane.
- Posluži odmah!
IDEJE ZA POSLUŽIVANJE:
- U šećer s koricom limete umiješaj malo chilija u chili flakesa i posluži uz osvježavajući dip od grčkog jogurta.
- Dobra kombinacija su i smeđi šećer, kumin te limeta.
- Iskoristi grilanu lubenicu za pripremu salate s feta sirom, svježim lukom i listićima mente.
- Nareži grilanu lubenicu na kockice pa je pomiješaj sa svježim krastavcima i listićima bosiljka.
- Prelij grilanu lubenicu medom ili pak balzamičnim octom.
- Posluži uz javorov sirup i kuglicu sladoleda.