Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 04. lipnja 2023.

Grilanje povrća i pet (neoprostivih) grešaka

Roštilj
Znamo kako najbolje ispeći povrće na roštilju foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako bi tijekom roštiljanja sve prošlo u najboljem redu, upozoravamo na zamke u pripremi povrća na grillu...

Povrće na grillu je izvanredan prilog, prepuno okusa i s neodoljivim mirisom dima. Međutim, tanka je granica između savršenog i gnjecavog ili nepovratno zagorjelog. 

Kako bi cijeli proces grilanja prošao bez većih problema, moraš zaobići ovih pet zamki: 

 | Author: Shutterstock Krumpir je prije grilanja dobro napola skuhati foto: Shutterstock

1. Tvrdo povrće na grillu? Hm...

Grill iz pojedinog povrća, poput tikvica, paprike i luka, izvlači samo najbolje okuse i mirise. Međutim, to nije slučaj sa krumpirima, bučom i drugim tvrđim, mesnatijim povrćem. Trebat će mu više vremena da omekša, a samim tim je veća i šansa da će površina zagorjeti.

Preporučujemo da to povrće napola skuhaš prije grilanja ili se poslužiš trikom s folijom. Omotaj povrće u aluminijsku foliju sa začinima i stavi grill na samom kraju, kada je žar slabiji. 

 

Roštilj Možda vas zanima... Prihvatite izazov i osvojite grill dan za svoju ekipu! Najave

 

2. Povrće je sitno narezano? Nema povratka!

Logika iza ove tvrdnje je kristalno jasna. Ako povrće narežeš na male komade, vjerojatno je da će vrlo brzo omekšati i postati gnjecavo. A da ne govorimo o šansi da ti ručak propadne kroz rešetku na vatru. 

Izreži povrće na veće, deblje komade i nemoj ga baciti na jaku vatru. Daj mu vremena na grillu, ali također pusti da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.

Mješavine začina | Author: Aditya Moses/Pexels Na začinima se na grilu ne štedi! foto: Aditya Moses/Pexels

 

3. Štediš na začinima? To je velika greška...

Baš kao i meso, i povrće valja dobro začiniti prije grilanja. Dobro ga obloži omiljenom začinskom mješavinom ili ga mariniraj nekoliko sati ranije i čuvaj u hladnjaku. U svakom slučaju, začina se ne treba bojati, osobito soli, jer će u suprotnom povrće biti bljutavo. To ne želiš, je li tako? 

 

Možda vas zanima... Roštiljaš? Ne možeš bez ova tri umaka Špajza

 

4. Šećer ili med? Ne znamo baš...

Iako su premazi od meda ili smeđeg šećera izvanredni, ogromne su šanse da će zagorjeti brzo nakon što povrće prisloniš na rešetku, osobito ako ne kontroliraš žar. Ako baš inzistiraš na tom karamelastom okusu, pripremi premaz na bazi meda i šećera pa premaži povrće minutu ili dvije prije no što bude gotovo. 

Dobra su opcija marinade na bazi ulja i octa zbog kojih će meso biti mekano i puno okusa.

 | Author: Gonzalo Guzman/Pexels Rešetku za grill treba uvijek dobro namastiti - uljem ili komadom špeka foto: Gonzalo Guzman/Pexels

 

5. Zaboravila si premazati rešetku? Ups! 

Zlatno je pravilo da rešetku treba premazati tankim slojem ulja kako bi se spriječilo lijepljenje. Papirnati ubrus umoči u ulje neutralnijeg okusa, poput suncokretovog, i brzinski premaži rešetku. To je puno bolja opcija nego manijakalno premazivanje mesa i povrća uljem.

Ima još jedna opcija, koja uključuje komad masnog špeka. Njime također možeš premazati rešetku, ali imaj na umu da će se potencijalno osjetiti aroma. 

 

Možda vas zanima... Mali vodič za pripremu voća na grillu Špajza Možda vas zanima... Mariniranje: Vodimo te do najsočnijeg komada mesa Špajza Mala škola pripreme steaka Možda vas zanima... Mala škola pripreme steaka i recept za rustikalni ramstek Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.