Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 14. svibnja 2021.

Mali vodič za pripremu voća na grillu

foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako si roštilj izvadila iz spremišta i dobro ga očistila, bila bi prava šteta ne iskoristiti sve njegove potencijale. To uključuje i pripremu slastice za kraj ručka...

Vjerujemo da u posudi s voćem imaš nekoliko zrelih voćki, a u zamrzivaču obiteljsko pakiranje sladoleda. To je više-manje sve što ti treba za pripremu odličnih slastica. Naravno, i roštilj.

Voće će nakon nekoliko minuta na grillu omekšati i poprimiti divnu aromu dima, a potom ga samo trebaš brzo poslužiti. Možeš grilati sve, od jabuka i krušaka do marelica, lubenica, ananasa i jagoda, omotano u foliju ili direktno na rešetci.

 

Možda vas zanima... Grilana lubenica kao predjelo i desert Recepti

 

Šalabahter za pripremu voća na grillu:

1. Izbjegavaj jaku vatru

Preporučujemo da voće grilaš na samom kraju, kada temperatura bude niža. Voće se treba karamelizirati i poprimiti prepoznatljiv miris dima, a ne izgorjeti do neprepoznatljivosti. I svakako imaj strpljenja, potrajat će nekoliko minuta. 

2. Procijeni treba li voće staviti direktno na rešetku

Poneko voće, poput bresaka, lubenica i ananasa možeš staviti na rešetku i preokrenuti jednom tijekom pečenja. Nešto osjetljivije voće, poput banana, mekanih krušaka ili čak bobičastog voća, najbolje je umotati u paketić od aluminijske folije.

3. Premaži rešetku uljem

Kako se voće ne bi zalijepilo za grill, ipak trebaš rešetku premazati s malo ulja. Odaberi neko neutralnije ulje, koje neće utjecati na sam okus, poput suncokretovog. 

4. Dodatno zasladi voće

Ako želiš dodatno zasladiti voće, uvijek možeš upotrijebiti med ili javorov sirup. Međutim, oba dosta lako gore i trebat ćeš biti pažljiva. U ovom slučaju nikako nemoj stavljat voće na jaki žar - i redovito ga preokreći. 

5. (Alkoholni) dodaci

Ako na roštilj ne dolaze djeca, voće slobodno natopi rumom ili burbonom. To najbolje funkcionira kada se voće stavi u foliju, prelije alkoholnim pićem i pospe s, primjerice, malo smeđeg šećera. Žar će potom odraditi svoju magiju, a na tebi je da voće poslužiš dok je toplo, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno vrhnje.

Osim ruma ili burbona, možeš eksperimentirati i s acetom te različitim ekstraktima.

5. Poigraj se s prezentacijom

Nemamo ništa protiv grilanih kolutova ananasa i polovica breskvi, ali još su nam draži voćni ražnjići. Voće možeš izrezati u različitim oblicima i nataknuti na klasične drvene štapiće. Bit će brže gotovi, jer je riječ o manjim komadima voća, a neće ti trebati ni tanjuri za serviranje. Manje suđa, više vremena za guštanje!

 | Author: SHUTTERSTOCK Voće s grilla; foto: foto: SHUTTERSTOCK

Isprobaj ove kombinacije okusa...

  • grilani ananas i dip od jogurta te soka i korice limete
  • grilane kruške s mascarponeom i karamelom
  • banane s grilla s čokoladom i rumom (u foliji)
  • nektarine s medom i muškatnim oraščićem
  • jabuke sa smeđim šećerom, cimetom i đumbirom
  • maline s limunom i timijanom (u foliji)
  • ražnjići od manga s medom i nasjeckanom pistacijom
  • jagode s aceto balsamicom (u foliji)
  • dinja s javorovim sirupom i mentom
  • smokve s medom i tostiranim bademima

Napomena: Iako smo se u ovom članku fokusirali na slastice s voćem na grillu, ono će poslužiti i kao prilog ili u salati. Primjerice, lubenica i breskva se odlično slažu s feta sirom i rikulom. Jabuke se vole sa svinjetinom i orasima, grilane smokve su odlične na pizzi, a dinja je najbolja prijateljica s pršutom. 

 

ananas Možda vas zanima... Grilani ananas - novi svijet egzotičnih okusa Recepti

 

Chill&Grill se ove godine utaborio na Jarunu i tamo ostaje do 4. srpnja. Program i ponudu možeš pogledati ovdje. Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count i Hrvatska obrtnička komora.


 

 | Author: 24sata foto: 24sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.