Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 02. lipnja 2023.

Roštiljaš? Ne možeš bez ova tri umaka

Umaci koji pristaju uz meso s grilla foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz ove umake tvoj roštilj će biti sve, samo ne dosadan!

Savršeni umak (Ili umake) za sočno meso s roštilja ponekad je teško pronaći. No, kako bismo ti olakšali potragu, pripremili smo recepte za tri ukusna, brza i jednostavna domaća umaka; bijeli Alabama umak, klasičan BBQ umak i aromatični umak od jogurta.

Dobra je vijest i da ih možeš pripremiti unaprijed, staviti ih u posudice i držati u hladnjaku do roštilja.

 

Roštilj Možda vas zanima... Prihvatite izazov i osvojite grill dan za svoju ekipu! Najave

 

 

Bijeli Alabama umak

Sastojci:

  •  230 ml majoneza
  •  60 ml jabučnog octa
  • 1 žlica senfa
  • 2 žličice hrena
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice mljevene crvene paprike

Postupak:

  1. U zdjeli izmiješaj majonezu s jabučnim octom, hrenom i senfom. Umiješaj sol, papar, češnjak u prahu i mljevenu crvenu papriku.
  2. Prije posluživanja, umak dobro ohladi. Uživaj!

 | Author: Gustavo Peres/Pexels Klasični BBQ umak foto: Gustavo Peres/Pexels

Klasični BBQ umak

Sastojci:

  •  500 g kečapa
  • 120 ml jabučnog octa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1/4 žličice ljutog umaka po želji
  • sol i papar po ukusu

Postupak:

  1. U zdjelu dodaj sve sastojke, dobro ih pomiješaj i zagrij do vrenja.
  2. Nastavi kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 10 minuta.
  3. Ohladi ga na sobnoj temperaturi, a zatim prebaci u hladnjak.

Ovaj umak možeš čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do tjedan dana.

 

 

Mala škola pripreme steaka Možda vas zanima... Mala škola pripreme steaka i recept za rustikalni ramstek Recepti

 

 | Author: Shameel Mukkath/Pexels Umak od jogurta foto: Shameel Mukkath/Pexels

Umak od jogurta

Sastojci:

  • 200 g jogurta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog limuna
  • korica od 1 limuna
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • žličica svježeg kopra, nasjeckanog
  • listovi metvice, nasjeckani

Postupak:

  1. Jogurt pomiješaj s maslinovim uljem, sokom i koricom limuna, soli i paprom.
  2. Dodaj nasjeckani svježi kopar i nasjeckane listove metvice.
  3. Prije posluživanja, umak dobro ohladi.

 

 

Losos s grila Možda vas zanima... Losos, tuna i bakalar na grilu - najslasniji izazov Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.