Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 02. lipnja 2021.

Roštiljaš? Ne možeš bez ova tri umaka

SHUTTERSTOCK Umaci koji pristaju uz meso s grilla
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz ove umake tvoj roštilj će biti sve, samo ne dosadan!

Savršeni umak (Ili umake) za sočno meso s roštilja ponekad je teško pronaći. No, kako bi ti olakšali potragu, pripremili smo recepte za tri ukusna, brza i jednostavna domaća umaka; bijeli Alabama umak, klasičan BBQ umak i aromatični umak od jogurta.

Dobra je vijest i da ih možeš pripremiti unaprijed, staviti ih u posudice i držati u hladnjaku do roštilja.

 

Možda vas zanima... Grilanje povrća i pet (neoprostivih) grešaka Špajza

 

  • Bijeli Alabama umak

Sastojci:

  •  230 ml majoneza
  •  60 ml jabučnog octa
  • 1 žlica senfa
  • 2 žličice hrena
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice mljevene crvene paprike

Priprema:

  1. U zdjeli izmiješaj majonezu s jabučnim octom, hrenom i senfom. Umiješaj sol, papar, češnjak u prahu i mljevenu crvenu papriku.
  2. Prije posluživanja, umak dobro ohladi. Uživaj!

 

  • Klasičan BBQ umak

Sastojci:

  •  500 g kečapa
  • 120 ml jabučnog octa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1/4 žličice ljutog umaka po želji
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U zdjelu dodaj sve sastojke, dobro ih pomiješaj i zagrij do vrenja.
  2. Nastavi kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 10 minuta.
  3. Ohladi ga na sobnoj temperaturi, a zatim prebaci u hladnjak.

Umak možeš  čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do tjedan dana.

 

  • Umak od jogurta

Sastojci:

  • 200 g jogurta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog limuna
  • korica od 1 limuna
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • žličica svježeg kopra, nasjeckanog
  • listovi metvice, nasjeckani

Priprema:

  1. Jogurt pomiješaj s maslinovim uljem, sokom i koricom limuna, soli i paprom.
  2. Dodaj nasjeckani svježi kopar i nasjeckane listove metvice.
  3. Prije posluživanja, umak dobro ohladi.

U slast!

 

Možda vas zanima... Mariniranje: Vodimo te do najsočnijeg komada mesa Špajza

 

 | Author: 24sata Chill&Grill 24sata

 

24sata Chill&Grill 2021. širi se diljem Hrvatske, a očekuje te više od mjesec dana roštiljanja, dobre mjuze, konkretnih nagrada i fine klope, zato prijavi se i osvoji nagrade na www.chillgrill.hr!

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën i Make It Count.
 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.