gastro postao
Uz ove umake tvoj roštilj će biti sve, samo ne dosadan!
Savršeni umak (Ili umake) za sočno meso s roštilja ponekad je teško pronaći. No, kako bismo ti olakšali potragu, pripremili smo recepte za tri ukusna, brza i jednostavna domaća umaka; bijeli Alabama umak, klasičan BBQ umak i aromatični umak od jogurta.
Dobra je vijest i da ih možeš pripremiti unaprijed, staviti ih u posudice i držati u hladnjaku do roštilja.
Bijeli Alabama umak
Sastojci:
- 230 ml majoneza
- 60 ml jabučnog octa
- 1 žlica senfa
- 2 žličice hrena
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice mljevene crvene paprike
Postupak:
- U zdjeli izmiješaj majonezu s jabučnim octom, hrenom i senfom. Umiješaj sol, papar, češnjak u prahu i mljevenu crvenu papriku.
- Prije posluživanja, umak dobro ohladi. Uživaj!
Klasični BBQ umak
Sastojci:
- 500 g kečapa
- 120 ml jabučnog octa
- 50 g smeđeg šećera
- 2 žlice meda
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1/4 žličice ljutog umaka po želji
- sol i papar po ukusu
Postupak:
- U zdjelu dodaj sve sastojke, dobro ih pomiješaj i zagrij do vrenja.
- Nastavi kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 10 minuta.
- Ohladi ga na sobnoj temperaturi, a zatim prebaci u hladnjak.
Ovaj umak možeš čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do tjedan dana.
Umak od jogurta
Sastojci:
- 200 g jogurta
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog limuna
- korica od 1 limuna
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- žličica svježeg kopra, nasjeckanog
- listovi metvice, nasjeckani
Postupak:
- Jogurt pomiješaj s maslinovim uljem, sokom i koricom limuna, soli i paprom.
- Dodaj nasjeckani svježi kopar i nasjeckane listove metvice.
- Prije posluživanja, umak dobro ohladi.