Avokado je postao nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama. Većina nas voli ga na tostu ili u salati, no novi trendovi donose pravo osvježenje - čini se da postoji još bolji način za uživanje u njegovom kremastom okusu.
Zdravstvene prednosti avokada
Ova popularna i svestrana voćka (da,a avokado je voće!) nudi brojne zdravstvene prednosti. Prepuna je zdravih masti, vlakana, vitamina i minerala, što je čini idealnim dodatkom uravnoteženoj prehrani.
Mnogi ne znaju da sadrži i visoke količine folata, bakra, kalija te vitamina K i E. Uz to, može se pohvaliti protuupalnim i antioksidativnim spojevima koji se čak povezuju sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti.
Kiseli avokado: Neočekivana poslastica
Bilo da avokado kombiniraš s poširanim jajima, stavljaš na krišku tosta ili jednostavno režeš u salatu, većina ljudi ga jede sirovog. Međutim, sve više gurmana okreće se kiseljenju kako bi postigli još bogatiji i zanimljiviji okus.
Kiseli avokado nije samo ukusan, već se može koristiti u svim jelima u kojima biste ga i inače jeli, poput salata, sendviča ili kao prilog. A priprema je iznenađujuće jednostavna.
Ukiseli avokado i uživat ćeš!
Kako ukiseliti avokado?
Donosimo ovaj superjednostavan postupak kiseljenja avokada, nakon kojeg više ništa neće biti isto:
- Sve što trebaš učiniti jest staviti 240 ml bijelog octa, 240 ml vode i jednu žlicu soli u lonac te pustiti da proključa.
- Ulij prokuhanu tekućinu za kiseljenje u staklenku u koju se već nalaze 3 narezana, još uvijek čvrsta (ne prezrela) avokada.
- Zatvori staklenku poklopcem i ostavi da se marinira nekoliko dana prije konzumacije.
- Otopinu za kiseljenje možeš dodatno obogatiti različitim sastojcima za još bolji okus, kao što su češnjak, svježe začinsko bilje, sjemenke gorušice, zrna papra ili čili papričice.