Špajza 08. svibnja 2023.

Losos, tuna i bakalar na grilu - najslasniji izazov

Losos s grila
Losos s grila - savršeno sočan, i s hrskavom kožicom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Komad ribe sa žara, fino ispečen s jedne i druge strane zavodljiv je obrok - ukusan, lagan i zdrav!

Iako imamo more bogato ribom, nažalost, vrlo mali postotak nas uživa u jelima od ribe, tim zdravim zalogajima. A kada bismo je češće pekli na roštilju…? Hmmm, uz savjete koje donosimo u nastavku, koji garantiraju svršenu sočnost i okuse, sasvim sigurno bismo je više jeli!

Nauči savršeno ispeći kožicu na ribi, jer je riječ o hrskavoj poslastici koju mnogi smatraju i najukusnijim dijelom ribe. Također, uz nas doznaj i kako sačuvati sočnost ribljeg mesa.

 

Riba na grilu Možda vas zanima... David Skoko: Kako ispeći ribu, bez da se presuši Špajza

 

Otkrivamo ti recepte kako ispeći ribu koju ne prakticiramo toliko kao onu ulovljenu u našem Jadranu, no vjeruj nam na riječ – isplati se isprobati slasne zalogaje bakalara, tune i lososa sa žara!

Kako peći bakalar?

Bakalar je blaga riba koja je često izvrsna opcija za ljude koji ne vole intenzivan riblji okus. Ima čvrsto, ljuskavo meso što ga čini izvrsnom opcijom za roštilj, iako se može raspasti ako ga ne pečeš oprezno.

Kako se fileti bakalara ne bi raspali, pokušaj ih aromatizirati (bilo čime, od cajunskih začina do jednostavne mješavine soli, papra i češnjaka u prahu) i ispeći u aluminijskoj foliji. Folija će pomoći da riba ostane u komadu dok se peče. Umjesto folije, možeš staviti ribu i na vruću, dobro nauljenu rešetku za roštilj s kožom okrenutom prema dolje.

 | Author: Shutterstock Grilani bakalar s povrćem​ foto: Shutterstock

Zagrij roštilj na srednje jaku vatru. Filete bakalara temperiraj tako da budu na sobnoj temperaturi u trenutku pečenja i ocijedi ih od viška marinade.

Stavi komad neljepljive aluminijske folije na rešetke za roštilj, pazeći da folija ne pokrije u potpunosti roštilj. To će omogućiti protok zraka. Vilicom za pečenje probuši nekoliko rupa u foliji kako bi se višak marinade ocijedio.

 

Namaz od bakalara Možda vas zanima... Pašteta od bakalara oduševit će sva nepca! Recepti

 

Začinjene i pouljene filete ribe stavi na foliju, malo razmaknute. Peci oko 10 do 12 minuta, pa preokreni ribu na pola vremena pečenja.

Znat ćeš da je riba gotova ako se počne razdvajati na komade kada je povučeš vilicom. Je li riba dovoljno pečena možeš provjeriti i tako da u najdeblji dio ribe umetneš termometar s instant očitavanjem. Temperatura mesa bi biti od 50 do 55 Celzijevih stupnjeva.

 

 | Author: Shutterstock Savršeno grilani losos foto: Shutterstock

Kako peći lososa na roštilju?

Losos je robusna riba koja može podnijeti visoke temperature, što ga čini izvrsnim odabirom za roštilj. Ukusan je sam po sebi, ali ako želiš poseban okus – probaj ga marinirati s koricom naranče, limuna, sitno nasjeckanog korijandera i ribanog češnjaka.

Zagrij roštilj, pazeći da postaviš dvije zone: vruću za pečenje i hladniju stranu za završetak kuhanja. Filete lososa temperiraj tako da budu na sobnoj temperaturi kada si spremna za pečenje i ocijedi ih od viška marinade.

Nakon što se prethodno zagrije, stavi losos kožom prema dolje na vruću zonu i ostavi da se tako peče oko 6 minuta ili dok se lako ne otpusti kada ga okreneš (idealno lopaticom za ribu).

 

Možda vas zanima... Losos u umaku od meda i limuna Recepti

 

Kada okreneš losos, premjesti ga na nižu temperaturu i pusti da se kuha 2 do 4 minute ili dok ne bude pečen po tvojoj želji. Naravno, možeš provjeriti spremnost umetanjem termometra u najdeblji dio ribe.

Zapamti: temperatura od 50 Celzijevih stupnjeva označava da je meso ribe srednje pečeno!

 | Author: Shutterstock Losos se na grilu peče na jakoj vatri foto: Shutterstock

A što s tunom?

Ako ćemo birati po mesnatosti ove 3 vrste riba - tuna je definitivno pobjedni. No, tuna je i prilično posna riba pa moraš paziti da se ne peče predugo jer će postati suha. U tome će ti pomoći mariniranje, ali pazi da je ne pečeš predugo.

Važno je kupiti kvalitetnu ribu, a za marinadu preporučujemo fuziju umaka od soje, sezamovo ulje, naribani đumbir i sok od limete.

 | Author: Shutterstock Grilana tuna sa sezamom i soja sosom foto: Shutterstock

Roštilj pripremi tako da vatra bude jaka. Odreske tune temperiraj da budu na sobnoj temperaturi prije roštiljanja i ocijedi ih od viška marinade.

Kad se postigneš pravu temperaturu roštilja, stavi tunjevinu na roštilj i peci oko 2 do 3 minute sa svake strane. Ne zaboravi da dulje pečenje može samo isušiti ribu. Ostavi da odstoji oko 5 minuta prije posluživanja.

 | Author: Shutterstock Grilana tuna s brokulom i tikvicama - posluženo na moderan način foto: Shutterstock

 

Tuna burger Možda vas zanima... Najsočniji tuna burger oduševljava okusima Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.