Recepti 13. prosinca 2023.

Pašteta od bakalara oduševit će sva nepca!

Namaz od bakalara
Namaz, odnosno paštetu od bakalara rado će jesti i najmlađi foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Bakalar je standardna blagdanska namirnica. Pronađi malo vremena, pripremi paštetu i za Badnjak uživaj u odličnim zalogajima!

Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno.

Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Ostatak priprema ovisi o tradiciji i kako tko više voli, a najčešće se priprema na bijelo ili na crveno. Mi ti danas prenosimo recept za slasnu paštetu od ove vrlo cijenjene namirnice.

 | Author: Thinkstock Bakalar je cijenjena bijela riba foto: Thinkstock

Pašteta od bakalara 

Sastojci:

  • 500 g bakalara
  • 3 krumpira
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • papar

 

bakalarnagulas.jpg Možda vas zanima... Nema dalje: Bakalar na brodet Kolumne

 

Postupak:

  1. Bakalar namači 2-3 dana te svaki dan promijeni vodu. 
  2. Nakon namakanja promijeni vodu i stavi bakalar kuhati.
  3. Dodaj lovorov list i tri zgnječena češnja češnjaka. Nakon 10-ak minuta, kad bakalar omekša, izvadi ga iz vode i očisti od kože i kostiju.
  4. Krumpir oguli i nareži na kockice pa skuhaj u vodi u kojoj se kuhao bakalar.  
  5. U tavi na maslinovom ulju kratko poprži sjeckani češnjak pa dodajte komadiće bakalara, malo vode od kuhanja i sve zajedno krčkaj na laganoj vatri 2-3 minute. 
  6. Tu smjesu zatim samelji u multipraktiku, dodaj ostatak maslinovog ulja, kuhani krumpir, sjeckani peršin te posoli i popapri.

 

Možda vas zanima... Bakalar s krumpirom i pancetom - lagani užitak na žlicu Špajza Namaz od bakalara Možda vas zanima... Bakalar i škarpinu namaži na kruh i oduševi goste! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.