gastro postao
Bakalar je standardna blagdanska namirnica. Pronađi malo vremena, pripremi paštetu i za Badnjak uživaj u odličnim zalogajima!
Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno.
Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Ostatak priprema ovisi o tradiciji i kako tko više voli, a najčešće se priprema na bijelo ili na crveno. Mi ti danas prenosimo recept za slasnu paštetu od ove vrlo cijenjene namirnice.
Pašteta od bakalara
Sastojci:
- 500 g bakalara
- 3 krumpira
- 6 češnjeva češnjaka
- 2 žlice sitno sjeckanog peršina
- 2 dl maslinovog ulja
- 2 lovorova lista
- sol
- papar
Postupak:
- Bakalar namači 2-3 dana te svaki dan promijeni vodu.
- Nakon namakanja promijeni vodu i stavi bakalar kuhati.
- Dodaj lovorov list i tri zgnječena češnja češnjaka. Nakon 10-ak minuta, kad bakalar omekša, izvadi ga iz vode i očisti od kože i kostiju.
- Krumpir oguli i nareži na kockice pa skuhaj u vodi u kojoj se kuhao bakalar.
- U tavi na maslinovom ulju kratko poprži sjeckani češnjak pa dodajte komadiće bakalara, malo vode od kuhanja i sve zajedno krčkaj na laganoj vatri 2-3 minute.
- Tu smjesu zatim samelji u multipraktiku, dodaj ostatak maslinovog ulja, kuhani krumpir, sjeckani peršin te posoli i popapri.