Recepti 22. prosinca 2021.

Pašteta od bakalara oduševit će i najzahtjevnija nepca

; Domaća pašteta od bakalara foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bakalar je standardna blagdanska namirnica. Pronađi malo vremena, pripremi paštetu i uživaj za Badnjak i na Božić u odličnim zalogajima!

Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno.

Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Ostatak priprema ovisi o tradiciji i kako tko više voli, a najčešće se priprema "na bijelo“ ili "na crveno“. Mi ti danas prenosimo recept za paštetu od bakalara

Sastojci:

  • 500 g bakalara
  • 3 krumpira
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • papar

 | Author: Shutterstock Domaća pašteta od bakalara, foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Bakalar namači dva-tri dana te svaki dan promijeni vodu. 
  2. Nakon namakanja promijeni vodu i stavi bakalar kuhati.
  3. Dodaj lovorov list i tri zgnječena češnja češnjaka. Nakon desetak minuta, kad bakalar omekša, izvadi ga iz vode i očisti od kože i kostiju.
  4. Krumpir oguli i nareži na kockice pa skuhaj u vodi u kojoj se kuhao bakalar.  
  5. U tavi na maslinovom ulju kratko poprži sjeckani češnjak pa dodajte komadiće bakalara, malo vode od kuhanja i sve zajedno krčkaj na laganoj vatri 2 do 3 minute. 
  6. Tu smjesu zatim samelji u multipraktiku, dodaj ostatak maslinovog ulja, kuhani krumpir, sjeckani peršin te posoli i popapri.

Posluži uz tostirani kruh i uživaj u druženju s obitelji!

Isprobaj i sljedeće recepte:

Purica-s-mlincima Možda vas zanima... Purica s mlincima – savršen okus Božića Špajza Možda vas zanima... Sočna pureća rolada idealan je blagdanski ručak! Recepti Možda vas zanima... Bakalar s krumpirom i pancetom - lagani užitak na žlicu Špajza Možda vas zanima... Domaća pileća juha okrijepit će te u trenu Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.