Recepti 15. prosinca 2019.

Pašteta od bakalara oduševit će i najzahtjevnija nepca

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Bakalar je standardna blagdanska namirnica. Pronađi malo vremena, pripremi paštetu i uživaj za Badnjak i na Božić u odličnim zalogajima.

Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno.

 

Možda vas zanima... Bakalar s krumpirom i pancetom - lagani užitak na žlicu Špajza

 

Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Ostatak priprema ovisi o tradiciji i kako tko više voli, a najčešće se priprema "na bijelo“ ili "na crveno“. Mi ti danas prenosimo recept za paštetu od bakalara

 

bakalarnagulas.jpg Možda vas zanima... Nema dalje: Bakalar na brodet Kolumne

 

Sastojci:

  • 500 g bakalara
  • 3 krumpira
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Bakalar namači dva-tri dana te svaki dan promijeni vodu. 
  2. Nakon namakanja promijeni vodu i stavi bakalar kuhati. Dodaj lovorov list i tri zgnječena češnja češnjaka. Nakon desetak minuta, kad bakalar omekša, izvadi ga iz vode i očisti od kože i kostiju.
  3. Krumpir oguli i nareži na kockice pa skuhaj u vodi u kojoj se kuhao bakalar.  
  4. U tavi na maslinovom ulju kratko poprži sjeckani češnjak pa dodajte komadiće bakalara, malo vode od kuhanja i sve zajedno krčkaj na laganoj vatri 2-3 minute. 
  5. Tu smjesu zatim samelji u multipraktiku, dodaj ostatak maslinovog ulja, kuhani krumpir, sjeckani peršin, posoli i popapri.

Posluži uz tostirani kruh i uživaj u druženju s obitelji!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.