U zadnje vrijeme sve češće vidiš bademovo mlijeko, indijske oraščiće u smoothiejima i tahini kao "it" dodatak jelima. I s pravom se pitaš - a gdje je kikiriki? Je li i dalje zdrava opcija ili ga trebaš zaboraviti?
Odgovor je jednostavan: kikiriki je ne samo zdrav, već i svestran, hranjiv i iznimno pristupačan. U nastavku ti donosimo sve što trebaš znati o njegovu nutritivnom sastavu, zdravstvenim prednostima pa čak i utjecaju kikirikija na okoliš.
Nutritivna snaga kikirikija
Kikiriki je zapravo mahunarka (a ne orašasti plod!), ali hranjivošću je ravnopravan s ostalim popularnim orašastim plodovima. U jednoj porciji (30 g sirovog, neslanog kikirikija) nalazi se oko 160 kalorija, 14 grama masti, 7 grama proteina, gotovo 2,5 g vlakana i mala količina ugljikohidrata. Osim toga, bogat je folatima, magnezijem, kalijem i željezom.
Kikiriki
Zahvaljujući kombinaciji proteina, zdravih masti i vlakana, kikiriki pruža dugotrajan osjećaj sitosti, što ga čini odličnim međuobrokom. Ako izbjegavaš sol, biraj neslani kikiriki - sadrži tek 3 mg natrija po porciji.
Ako voliš prženi kikiriki, imaj na umu da lagano povećava udio masti, dok soljeni može imati i više od 100 mg natrija po porciji. Ako paziš na unos soli, uvijek možeš posegnuti za lagano zasoljenom varijantom koja sadrži znatno manje natrija.
Kikiriki kao izvor antioksidansa
Možda te iznenadi, ali kikiriki je bogat antioksidansima - spojevima koji štite stanice od oštećenja. Fenolne kiseline i flavonoidi koje sadrži poznate su i iz zelenog čaja, crnog vina i jabuka.
Kikiriki u ljusci posebno se ističe jer njegova tanka, crvenkasta "kožica" sadrži visoke koncentracije ovih zaštitnih spojeva.
Kikiriki
Znanstvene studije povezuju konzumaciju orašastih plodova, uključujući kikiriki, s manjim rizikom od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Dakle, ako tražiš jednostavan način da pojačaš antioksidativnu snagu prehrane — šaka kikirikija je odličan početak.
Kikiriki pomaže pri mršavljenju
Unatoč nemalim kalorijama, kikiriki se pokazao kao odličan saveznik u mršavljenju. Kombinacija vlakana, proteina i zdravih masti u kikirikiju produljuje sitost, smanjuje iznenadne napade gladi i pomaže ti da jedeš promišljenije.
Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje male količine kikirikija može biti jednako učinkovito za gubitak težine kao i dijete s niskim udjelom masti. Osim toga, sudionici koji su konzumirali kikiriki imali su niži krvni tlak, što dodatno smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Kikiriki je blagotvoran za srce
Kikiriki sadrži topiva i netopiva vlakna koja pomažu u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola. Uz to, bogat je niacinom, poznatim i kao vitamin B3, koji doprinosi zdravlju krvnih žila i srca.
U jednoj studiji, redovna konzumacija oko 40 g kikirikija dnevno tijekom 12 tjedana smanjila je razinu krvnog tlaka, kolesterola i triglicerida. Kad se doda i antiupalni učinak antioksidansa iz kikirikija, jasno je da je riječ o namirnici s velikim potencijalom za očuvanje zdravlja srca.
Kikiriki maslac
Kikiriki regulira razinu šećera u krvi
Za one koji imaju dijabetes ili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kikiriki može biti korisna namirnica. Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu — zdravim mastima, vlaknima, polifenolima i mineralima poput magnezija i selena — pomaže u stabilizaciji šećera u krvi.
Čak i kikiriki maslac pokazuje pozitivan učinak.
Kikiriki je održiv i pristupačan izbor
Osim što je zdrav, kikiriki je i vrlo prijateljski prema okolišu. Za uzgoj jedne porcije kikirikija potrebno je samo oko 3,2 litre vode — za usporedbu, bademi 'troše' gotovo 29 litara po istoj količini.
Još važnije, kikiriki kao biljka "fiksira" dušik u tlu, što znači da poboljšava plodnost tla i pomaže drugim biljkama da bolje rastu. Sve to ga čini izuzetno održivim izborom, kako za novčanik, tako i za planet.
