Zelene mahune su bogate vlaknima, klorofilom i biljnim proteinima, a posebno su pogodne za one koji slabo podnose slanutak i grah. No važno ih je pravilno kuhati jer dugo kuhanje u vodi dovodi do raspršivanja dijela hranjivih tvari, posebice minerala.
Preporučujemo da mahune skuhaš na pari - to je vrlo zdrav i brz način kuhanja, a u ove sve toplije dane je i praktičniji, jer ne zagrijava previše kuhinju a mahune će ostati ukusne i hrskave.
Za razliku od pirjanja na tavu, na ulju koje uništava sve blagodati ovog povrća, odabir kuhanja na pari je nježan način za opuštanje korisnih vlakana, kako bi se zadržala velika količina hranjivih tvari. Jedina 'mana' ovog načina kuhanja, ako ga baš tako želimo vidjeti, jest što okus mahuna ostaje jednostavan i prirodan.
Salata od mahuna s kikirikijem
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g okruglih zelenih mahuna
- 75 g prženog slanog kikirikija
- 100 g naribano zrelijeg sira (primjerice, trapista ili goude)
- 1 češanj češnjaka
- 4 žlice maslinova ulja
- naribana korica i sok od 1 limuna
- 1 luk
- sol i papar
Postupak:
- Mahune očisti, operi i kuhaj oko 30 minuta u većoj količini posoljene vode pazeći da ostanu još lagano tvrde. Ili ih skuhaj na pari. Kuhane mahune istresi u cjedilo, prelij ih hladnom vodom i ocijedi.
- Oljušteni luk nareži na pola pa na tanke ploške, a kikiriki grubo nasjeckaj. Sve pripremljene sastojke pomiješaj u zdjeli sa sirom.
- Napravi preljev od maslinova ulja, soka od limuna i korice limuna, sjeckanog češnjaka, soli i papra, pomiješaj ga sa salatom te ostavi da odstoji oko sat vremena prije posluživanja.