Zelene mahune su bogate vlaknima, klorofilom i biljnim proteinima, a posebno su pogodne za one koji slabo podnose slanutak i grah. No važno ih je pravilno kuhati jer dugo kuhanje u vodi dovodi do raspršivanja dijela hranjivih tvari, posebice minerala.
Preporučujemo da mahune skuhaš na pari - to je vrlo zdrav i brz način kuhanja, a u ove sve toplije dane je i praktičniji, jer ne zagrijava previše kuhinju a mahune će ostati ukusne i hrskave.
Zelene mahune
Kuhanje na pari i blanširanje - najbolje rješenje za mahune
Za razliku od pirjanja na tavi, na ulju koje uništava sve blagodati ovog povrća, odabir kuhanja na pari je nježan način za opuštanje korisnih vlakana, kako bi se zadržala velika količina hranjivih tvari. Jedina 'mana' ovog načina kuhanja, ako ga baš tako želimo vidjeti, jest što okus mahuna ostaje jednostavan i prirodan.
Također, i blanširanje je sjajno rješenje. Ovom tehnikom ne samo da ćeš u mahunama zadržati sve važne hranjive tvari, kao i dobar okus, nego i njihovu živu zelenu boju!
Recept za salatu od mahuna s kikirikijem je u nastavku...
Salata od mahuna s kikirikijem
Salata od mahuna s kikirikijem
Evo što sve možeš s mahunama: