Bez obzira na godišnje doba i bez obzira na prigodu, zelene mahune mogu poslužiti u izradi fantastičnih priloga za bilo koji stol. Ali ako misliš da je jedini način da ih serviraš gostima skuhane na maslinovom ulju i začinjene solju i paprom, onda si ozbiljno pogriješila. Naši recepti pokazuju koliko svestrane mogu biti zelene mahune jer ih možeš i skuhati i pržiti i ispeći.
Donosimo ti tri super recepta s mahunama za glavno jelo, kao prilog i za salatu!
Salata od mahuna s kikirikijem
Sastojci:
- 800 g okruglih zelenih mahuna
- sol i papar
- 1 luk
- 75 g slanih kikirikija
- 100 g naribanog zrelijeg sira (npr. trapista ili goude)
- 1 režanj češnjaka
- 4 žlice ulja
- naribana korica i sok od 1 limuna
Priprema:
- Mahune očisti, operi i kuhaj oko 10 min u većoj količini posoljene vode, pazeći da ostanu još lagano tvrde. Kuhane mahune istresi u cjedilo, prelij ih hladnom vodom i ocijedi. Oljušteni luk nareži napola pa na tanke ploške, a kikiriki grubo nasjeckaj. Sve pripremljene sastojke pomiješaj u zdjeli sa sirom.
- Napravi preljev od ulja, soka od limuna i korice, sjeckanog češnjaka, soli i papra te pomiješaj sve sa salatom i ostavi da odstoji 60 min.
Gratinirana janjetina s mahunama
Sastojci:
- 4 kriške tosta
- po 4 grančice peršina i timijana
- 4 žlice maslaca
- 1 žličica gorušice
- sol i papar
- 600 g janjećeg karea (s kostima)
- 4 žlice ulja
- 600 g okruglih zelenih mahuna
- 400 g kuhanog krumpira narezanog na polovice
- crvena mljevena paprika
- čili u prahu
- 200 g ljutike
- 200 ml povrtnog temeljca
- 100 ml crnog vina
- 1 žličica brašna
Priprema:
- Tostu odreži koricu te ga nareži na kockice. Peršin i timijan properi, otresi višak vode i otrgni listiće pa ih s tostom usitni u multipraktiku. Umiješaj 2 žlice omekšalog maslaca i gorušicu te sve posoli i popapri.
- Zagrij pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Za to vrijeme operi i posuši meso. U limu za pečenje zagrij 2 žlice ulja pa u njemu sa svih strana na naglo poprži janjetinu. Zatim je premaži smjesom od mrvica i začina te peci u pećnici 25-30 min.
- Dok se meso peče, operi i očisti mahune te ih prereži popola. Kuhaj ih u dosta posoljene slane vode 8-10 min, a potom ih istresi u cjedilo i ostavi da se ocijede. Na preostale 2 žlice ulja u tavici 10 min poprži krumpir da porumeni pa ga začini s malo crvene paprika i čilija. U drugoj tavi na preostale 2 žlice maslaca staklasto propirjaj oljuštenu i na polumjesece narezanu ljutiku, dodaj mahune i kratko ih promiješaj na vatri s ljutikom. Posoli i popapri.
- Pečeni janjeći kare izvadi iz lima i umotaj u aluminijsku foliju, a talog od pečenja prokuhaj s povrtnom juhom i vinom da se otopi. Umak poveži brašnom razmućenim s malo vode te ga po potrebi dosoli i popapri. Nareži kare na odreske pa ga posluži s umakom, mahunama i krumpirom.
Popečci s mahunama i ciklom
Sastojci:
- 200 g kuhane cikle
- 500 g zelenih mahuna
- 1 pecivo od jučer
- 2 ljutike
- 3 režnja češnjaka
- 4 žlice ulja
- svježi estragon
- 500 g mljevenog mesa
- 2 jaja
- 1 žlica gorušice
- 1 žličica kapara
- krušne mrvice
- 2 žlice maslaca
- kumin
- sol i papar
Priprema:
- Oguljenu ciklu nareži na kockice (prethodno stavi rukavice). Mahune operi, očisti i nareži te ih kuhaj oko 8 min u kipućoj slanoj vodi da ostanu još lagano tvrde. Istresi ih u cjedilo, prelij hladnom vodom i ostavi da se ocijede.
- Namoči pecivo u mlakoj vodi. Dotle oljušti i nasjeckaj 1 ljutiku i 1 režanj češnjaka pa ih staklasto propirjaj na žlici zagrijanog ulja. Umiješaj 2 žlice sjeckanog estragona i ostavi da se malo hladi. Omekšalo pecivo ocijedi, usitni prstima te pomiješaj s mljevenim mesom, jajima, pirjanom ljutikom, gorušicom i kaparima. Ako je premekano, dodaj malo mrvica.
- Meso posoli, popapri i oblikuj u kuglice koje ćeš malo spljoštiti tako da dobiješ popečke. U tavi zagrij preostale 3 žlice ulja pa na njemu poprži popečke 3-4 minute sa svake strane. Pečene kosane odreske ocijedi na kuhinjskom ubrusu.
- Potom oljušti i nasjeckaj drugu ljutiku i preostala 2 režnja češnjaka te ih staklasto propirjaj na žlici maslaca. Dodaj mahune, kratko ih miješaj na vatri s ljutikom pa ih posoli i popapri. U drugoj tavi zagrij drugu žlicu maslaca, na njoj kratko propirjaj ciklu, posoli je i pospi kuminom. Mahune rasporedi na tanjure, na njih stavi popečke i sa strane ciklu. Jelo dodatno možeš ukrasiti kriškama limuna, svježim estragonom, slanim srdelama i kaparima.
Ovi recepti su dokaz da mahune ne moraju biti dosadne!